În baza unui nou proiect de lege al ANRE, s-a stabilit montarea unui al doilea contor de energie electrică. Conform instituției acesta devine obligatoriu pentru românii care sunt prosumatori, iar analiștii din piață spun că suma nu e deloc mică. Citește mai departe și află despre ce este vorba, dar și cât vor scoate din buzunar cei vizați.
Piața românească a celor cu panouri fotovoltaice este în creștere, iar la nivelul anului trecut mai mult de 50% dintre românii care locuiesc într-o casă individuală în 2023 s-au declarat interesați de achiziționarea unui sistem fotovoltaic. Din datele mecanismelor, asta înseamnă un procent important de energie electrică produsă de cei care dețin acest gen de echipamente, fiind denumiți prosumatori.
Tot anul trecut, George Niculescu, președintele ANRE, și-a exprimat public opinia cu privire la instalarea de panouri fotovoltaice, potrivit căreia, ar fi necesară „impunerea unui prag pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către prosumatori, prag care ar trebui așadar stabilit în funcție de nevoile de consum ale acestora și de fiecare zonă în parte”.
Aceleași date furnizate de ANRE mai arată că în 2023 prosumatorii au început să instaleze panouri fotovoltaice care produc mai mult decât consumă, dar care, în opinia președintelui ANRE; creează dezechilibre în rețea.
Plecând de la aceste idei, s-a luat decizia de a se introduce un nou proiect legislativ prin care prosumatorii sunt obligați să instaleze un al doilea contor de energie electrică, justificare fiind necesitatea impunerii celebrei taxe pe soare:
Astfel, ”ANRE condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar față de cel instalat la limita proprietății. Până la data publicării acestui comunicat, ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar.
Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea “taxei pe soare.”, se arată în justificarea ANRE pentru această decizie.
Montarea unui al doilea contor devine obligatoriu pentru aceşti români
În baza proiectului normativ, toți românii care au montate astfel de sisteme de generare de energie electrică, prosumatori, vor fi obligați să instaleze un al doilea contor de energie electrică, dar nu fără costuri suplimentare și deloc de neglijat, spun analiștii din piață.
Concret, odată ce actul normativ va fi adoptat, costurile pentru un astfel de montaj va putea ajunge și la 450 de euro, iar dacă ținem cont de cifra celor care dețin sisteme fotovoltaice de generare a energie electrice, și anume cel puțin 120.000 de români, costurile ar putea ajunge la cel puțin 54 de milioane de euro.
Anul 2024 va aduce o creștere a prosumatorilor
Analiștii din piață avertizează că o astfel de măsură ar putea crea dezechilibre masive, iar cei care dețin la acest moment astfel de sisteme s-ar putea să se reorienteze.
Pe de altă parte, dacă ne uităm la trendul din ultima perioadă, vom constata că în 2024 am putea avea cu cel puțin 100.00 de mai mulți prosumatori, asta însemnând o cifră totală de cel puțin 200.000 de români, posesori ai unor sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice.
O consecință a acestei creșteri va fi și costul montării unui al doilea contor de energie electrică, la nu mia puțin de 50 de milioane de euro, de altfel costuri suplimentare și inutile, în opinia analiștilor, iar costurile vor fi suportate de operatorii care se ocupă cu distribuția energiei electrice suplimentare produse de prosumatori, conform președintelui ANRE, George Niculescu:
Concret, „Trebuie precizat faptul că prețul acestui contor este suportat de operatorii de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor.”, declara recent președintele ANRE, George Niculescu.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie reacționează împotriva deciziei ANRE
Deja mult dezbătuta și controversata taxă pe soare a intrat în vigoare, ca urmare a directivelor europene venite de la CE, dar și în baza actelor normative impuse de ANRE.
Pe lângă această măsură, obligativitatea unui al doilea contor de energie electrică, spun reprezentanții Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.), că „ANRE irosește 100 milioane de euro pentru contoare inutile”și solicită abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG163, precum și eliminarea ordinului ANRE care obligă montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori.
Aşadar, „A.P.C.E. estimează că o contorizare inutilă și imorală a prosumatorilor din România va costa (pentru prosumatorii racordați până astăzi și pentru cei din 2024) aproximativ 100.000.000 euro.
Între timp, Operatorii de Distribuție fac licitații pentru achiziția de contoare inteligente cu citire la distanță.”, mai precziează A.P.C.E.
Rămâne de văzut dacă decizia ANRE va fi pusă în aplicare, sau în urma reacțiilor din piață, se vor regândi lucrurile și se vor aduce alte soluții mai puțin costisitoare.