sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăsusAurel Vlaicu titlul de Erou al Naţiunii Române. Legea urmează să fie promulgată

Aurel Vlaicu titlul de Erou al Naţiunii Române. Legea urmează să fie promulgată

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul prin care e conferit lui Aurel Vlaicu titlul de Erou al Naţiunii Române, comemorarea acestuia fiind stabilită pentru ziua de 17 iunie.

„Pentru cinstirea memoriei lui Aurel Vlaicu (1882 – 1913), având în vedere reuşitele sale extraordinare în construirea şi realizarea zborurilor cu maşinile sale precum şi invenţiile în domeniul aeronauticii care l-au inclus în rândul inovatorilor celebri ai primelor decenii ale secolului al XX-lea, acesta este declarat Erou al Naţiunii Române”, conform propunerii legislative.

Cine a fost Aurel Vlaicu

Născut la 7 noiembrie 1882, într-un mic sat din Transilvania, Aurel Vlaicu a fost un renumit inginer, inventator, constructor de avioane și pilot român care, în decursul unei cariere extrem de scurte, a devenit unul dintre inovatorii celebri ai primelor decenii de zbor.  A studiat la Budapesta și München și a devenit pentru o vreme protejatul fraților Opel, înainte de a-și dedica viața proiectării, construirii și pilotării propriilor avioane.

Aurel Vlaicu a construit avioane care au rămas în istoria aviației românești și a aviației mondiale. Un geniu al mecanicii, crescut de la origini umile până la faima internațională și un aviator cu un curaj temerar, Vlaicu a fost o figură importantă a revoluției tehnologice extraordinare din secolul XX, care a învins gravitația și a adus omul în ceruri. A murit în septembrie 1913, la 31 de ani, în timp ce încerca să traverseze Carpații la bordul aparatului său de zbor. Dispariţia lui a fost deplânsă precum cea a unui erou național și a unui semizeu al aviației timpurii. 

Comemorarea Eroului Naţiunii Române- Aurel Vlaicu are loc în data de 17 iunie, ziua primului zbor efectuat pe teritoriul românesc, mai indică sursa citată.

Pe 13 februarie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente