sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăsusAntonescu: Interceptările trebuie să fie posibile doar cu mandat de la judecător...

Antonescu: Interceptările trebuie să fie posibile doar cu mandat de la judecător ca să evităm abuzuri

Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, marți, că interceptările trebuie să fie posibile doar cu mandat de la judecător, pentru a fi evitate abuzurile, justificând astfel eliminarea prevederilor din inițiativa de revizuire care îi privesc pe procurori.

Antonescu a fost întrebat care a fost motivul pentru care a fost eliminată din textul propunerii de revizuire prevederea conform căreia procurorii pot dispune interceptări pentru 48 de ore, în condițiile în care acest mecanism a fost convenit în USL.

„S-a eliminat din Constituție, nu s-a eliminat din legislația care există, nu s-a eliminat din Codul penal, nu s-a eliminat din Codul de procedură penală, nu în Constituție se rezolvă toate aceste lucruri. Articolul s-a eliminat pentru că a fost socotit superflu. În acest moment, în condițiile generale reglementate, procurorii pot face toate acele lucruri pe care le-au făcut până acum și le fac înainte (…)judecătorul este sursă de mandat, judecătorul este cel care dă mandatul, peste tot. Și cu mandat de la judecător ascultați cât vreți, arestați cât vreți, percheziționați cât vreți, dar cu mandat de la judecător, pentru altfel intrăm în abuzuri”, a susținut Antonescu.

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, marți, o serie de amendamente prin care se precizează că interceptările se pot face numai în cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea măsurii 48 de ore.

„Interceptarea și înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmărirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obținerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevăzute de lege se dispun de judecătorul instanței competente să judece fondul cauzei și numai în cursul procesului penal”, se arată în amendamentul adoptat în Comisia de revizuire la propunerea Asociației Magistraților din România.

În forma inițială a textului din inițiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: „Reținerea, predarea sau perchiziționarea trimiterilor poștale, interceptarea convorbirilor și a comunicărilor, interceptarea în mediul ambiental, percheziția informatică și accesul la un sistem informatic și la un suport de stocare a datelor informatice, obținerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic și a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicații electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecător, în condițiile legii”.

Totodată, textul care stabilea posibilitatea procurorului de a dispune pentru 48 de ore, în cazuri de urgență deosebită, interceptarea comunicațiilor a fost eliminat de membrii comisiei. Această reglementare era prevăzută atât în textul inițiativei de revizuire a Constituției, cât și în amendamentele propuse de AMR.

4 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente