duminică, mai 26, 2024
AcasăLocaleAPIA a plătit integral subvenţiile aferente campaniei de anul trecut

APIA a plătit integral subvenţiile aferente campaniei de anul trecut

DSCF9840Situaţia plăţilor aferente campaniei pe anul trecut (2012) pentru subvenţiile acordate în sectorul vegetal şi zootehnic a fost principala temă a conferinţei de presă organizate vineri, 10 mai, de către conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare. La întâlnirea cu presa au participat directorul executiv al instituţiei, Gabriel Leş, respectiv directorul adjunct, Gheorghe Mihalca.

Potrivit celor declarate de directorul executiv instituţiei, Gabriel Leş, în 29 aprilie a fost plătită către beneficiari ultima tranşă aferentă acestei campanii, în valoare de 126,45 milioane lei. În perioada ianuarie – aprilie 2013, APIA a autorizat şi efectuat plăţi în conturile beneficiarilor în valoare de aproximativ 5,96 miliarde lei (1,31 miliarde euro). În ceea ce priveşte campania din acest an (2013) până în prezent s-au primit un număr de 16.383 de cereri ce acoperă o suprafaţă de 123.643 ha.

În conformitate cu prevederile HG 759/2010 cu modificările şi completările ulterioare (agricultura ecologică), la Centrul Judeţean Satu Mare s-au depus 669 cereri. Din cei 669 de beneficiari, 37 au solicitat retragerea cererilor din motive financiare. Potrivit celor declarate de Leş, în urma verificărilor s-au constatat neconcordanţe între datele declarate în cererile depuse de beneficiari şi cele găsite la faţa locului de către inspectorii APIA, atât în ceea ce priveşte culturile cât şi suprafeţele. Neconcordanţe s-au mai găsit între datele din Certificatul de confirmare a conversiei eliberat iniţial de Organismul de Certificare şi Raportul de inspecţie eliberat ulterior tot de Organismul de Certificare.

În cadrul campaniei aferente anului 2013 pentru plăţi directe complementare sectorului zootehnic, au fost depuse un număr de 709 de cereri de subvenţie la ovine şi caprine, numărul solicitărilor din intervalul 5-30 aprilie depăşind pe cele din 2012. În perioada următoare, până la 3 august, se vor face controale la faţa locului pentru speciile de ovine şi caprine, timp în care fermierii au obligaţia de a menţine în exploataţii efectivele de animale pentru care au solicitat subvenţie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente