Acasă Locale Discuții aprinse pe marginea managementului Ariilor Protejate "Râul Tur"

Discuții aprinse pe marginea managementului Ariilor Protejate „Râul Tur”

DSCF9835-1Dezbaterea publică organizată vineri, 10 mai, pe marginea Planului de management integrat al Ariilor Protejate „Râul Tur” s-a lăsat cu discuţii aprinse între reprezentanţii Societăţii Carpatine Ardelene (SCA) Satu Mare, pe de o parte, respectiv primarii, locuitorii şi investitorii din zonele protejate, pe de altă parte. La şedinţă au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, directorul executiv al SCA, Mark Nagy Janos,  consultantul ProPark, Erika Stanciu, primari.

După prezentarea planului de management au avut loc câteva discuţii aprinse între reprezentanţii SCA pe de o parte, respectiv investitori, primari şi locuitori din zonele aparţinând ariilor protejate. Oamenii s-au plâns de obţinerea greoaie a avizelor de construcţii, includerea unor terenuri fertile în zona protejată, oprirea investiţiilor dar mai cu seamă de lipsa compensaţiilor pentru terenurile incluse în cadrul acelor zone.

Potrivit primarului din Livada, mai bine de 40% din suprafaţa oraşului face parte din aria protejată ceea ce presupune că oamenii ce au terenuri în acea zonă vor fi scutiţi de impozite şi drept urmare acest lucru va afecta bugetul oraşului.

Investitorii prezenţi la şedinţă s-au plâns că primesc avize de construcţii chiar dacă este vorba despre proiecte importante, de mai multe milioane de euro, blocându-se astfel dezvoltarea economică a unor zone. În consecinţă, oamenii de afaceri dar şi primarii cer o revizuire a perimetrului ariilor protejate. Aceştia susţin că trasarea acestui perimetru s-a făcut din birou fără să se cunoască realităţile din teren.

Erika Stanciu a subliniat importanţa protejării unor specii de plante şi animale încercând să-i liniştească pe cei prezenţi spunându-le că prin aprobarea planului de management se vor putea acorda şi compensaţii pentru cei care deţin terenuri în zona protejată.

În opinia prefectului este nevoie de o armonizare a planului de management cu nevoile locuitorilor din zonă, a investitorilor şi ai autorităţilor locale. Eugeniu Avram a declarat că problemele ridicate în cadrul şedinţei de azi vor ajunge pe masa ministrului Mediului, Rovana Plumb.

- Advertisment -

Cele mai populare

Adrian Albu și-a dat azi demisia de la conducerea PNL Satu Mare

Se anunță noi începuturi pentru PNL Satu Mare. Adrian Albu și-a dat demisia din funcția de președinte al Organizației Județene PNL....

Primul liceu din județ care se închide

Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” din Turț a adoptat scenariul roșu, în urma multiplelor cazuri de COVID 19 confirmate pe raza comunei. Astfel,...

Muzeul din aer liber al Branului este la un pas de închidere

Muzeul Satului Brănean și-ar putea închide în curând porțile, după ce a pierdut două treimi din teren într-un proces deschis de ginerele...

Harry Brauner și sătmărenii

Printre folcloriștii care s-au aplecat asupra folclorului sătmărean se numără și Harry Brauner. Născut la 24 februarie 1908 la Piatra Neamț într-o...

Comentarii recente