Acasă Locale Stiri Satu Mare Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul...

Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul Ucrainei

Armata ucraineană „a distrus” majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopții pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar. Ministerul rus al Apărării a negat, vineri, informațiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina.

 Rusia neagă informațiile privind trimiterea unui convoi militar în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a negat, vineri, informațiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina, relatează AFP.

„Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia și Ucraina”, a declarat generalul Igor Konacenkov, un oficial din Ministerul rus al Apărării.

„Forțele ucrainene distrug fantome”, a ironizat generalul Konacenkov anunțul Kievului privind atacarea și distrugerea unor vehicule militare ruse.

Generalul Konacenkov i-a criticat pe oficialii occidentali care lansează, în opinia sa, acuzații nefondate și a denunțat activitatea unor jurnaliști care „publică zilnic pe Twitter” mesaje vizând presupuse incursiuni ale Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Konacenkov a făcut referire la victimele civile din estul Ucrainei, unde au loc lupte între armata ucraineană și insurgenți proruși.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a criticat vineri, într-o convorbire telefonică cu omologul său american Chuck Hagel, utilizarea de către armata ucraineană a unor arme grele în zone populate de civili.

Rusia a considerat drept „incceptabilă utilizarea de către forțele guvernamentale (ucrainene) a aviației militare și a armelor grele împotriva civililor pașnici și a infrastructurii civile”, a declarat ministrul rus, potrivit unui comunicat.

UPDATE 18:41 Rusia denunță tentativele de blocare a tranzitului convoiului „umanitar” spre Ucraina

Ministerul rus de Externe a denunțat „tentativele” părții ucrainene de a bloca tranzitul „convoiului umanitar” destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

„Ministerul rus de Externe denunță intensificarea brutală a operațiunilor militare ucrainene în această regiune; operațiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus”, conform unui comunicat oficial.

Ministerul rus de Externe nu oferă precizări privind atacul armatei ucrainene asupra unui presupus convoi militar rus care ar fi pătruns pe teritoriul Ucrainei.

„Există forțe care au intenția de a recurge la acte de provocare deschisă pentru a agrava situația în zonele de conflict”, adaugă Moscova, denunțând planul unor voluntari ucraineni de a instala mine pe șoseaua pe care ar trebui să treacă vehicule ruse care transportă ajutoare umanitare.

„În Ucraina există persoane care vor să blocheze misiunea umanitară rusă, chiar cu prețul unor noi victime și al unor noi distrugeri. Cei care alimentează astfel de proiecte criminale își asumă o responsabilitate mare și se expun consecințelor”, avertizează Ministerul rus de Externe.

18:04 Armata ucraineană a atacat convoiul militar rus care a pătruns pe teritoriul Ucrainei

Armata ucraineană „a distrus” majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopții pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar.

„Trupele ucrainene au localizat și au atacat vehiculele militare intrate în cursul nopții printr-o zonă a frontierei aflată sub controlul insurgenților”, a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

„Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizați de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei”, a precizat oficialul militar ucrainean.

Președinția Ucrainei a confirmat că o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineană. „O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană”, a comunicat Președinția de la Kiev, citată de AFP.

Președintele Petro Poroșenko a discutat prin telefon despre situație cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

Vineri dimineață, Ucraina a denunțat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul său, pe la un post de frontieră aflat sub controlul separatiștilor proruși, în zona Donețk. „Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin”, a declarat pentru AFP Oleksîi Dmitrașkivski, un purtător de cuvânt al operațiunii militare ucrainene din est. „Nu dispunem de informații privind numărul de vehicule din acest convoi”, a adăugat el.

Potrivit corespondenților publicațiilor The Guardian și The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil și alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare rusești au traversat frontiera dintre Rusia și Ucraina joi seara, în zona Donețk, prin punctul vamal Izvarin.

Un alt convoi „umanitar” rus, format din aproape 300 de camioane, este staționat la frontiera dintre Rusia și Ucraina, vehiculele fiind verificate de poliția ucraineană.

Rusia a efectuat o incursiune militară în estul Ucrainei, a confirmat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, îndemnând Moscova să retragă imediat vehiculele militare și trupele staționate în apropierea frontierei ucrainene. „În cursul nopții, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene”, a declarat Rasmussen la Copenhaga, citat de agenția DPA. „Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament și combatanți în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a adăugat secretarul general NATO.

„Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanților și a banilor în Ucraina, să înceteze susținerea acordată separatiștilor din estul Ucrainei și să inițieze un dialog constructiv cu Administrația de la Kiev”, a spus Rasmussen.

Trimiterea convoiului militar „reprezintă o nouă dovadă că Rusia face exact invers decât afirmă. Rusia contribuie la escaladarea conflictului, chiar dacă face apeluri pentru detensionarea crizei”, a reacționat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, potrivit Reuters.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente