vineri, mai 31, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareArtiști de seamă la festivalul „Rozmarin în colțu’ mesii”

Artiști de seamă la festivalul „Rozmarin în colțu’ mesii”

Medieșu Aurit a fost gazda celei de-a IV-a ediție e concursului

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliul Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Comunei Medieșu Aurit, a organizat duminică, 12 Martie 2017, cea de-a IV-a ediție a Festivalului Concurs de Folclor pentru soliști vocali ,,Rozmarin în colțu’ mesii”.
Concursul își propune valorificarea, popularizarea cântecului și portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente în interpretarea cântecului popular românesc, readucerea costumului popular la valoarea sa adevărată.
Comuna Medieșu Aurit, vechi centru istoric și cultural al Sătmarului, este așezată pe malul drept al Someșului. Aflat la confluența dintre cele două mari zone folclorice ale județului, Oașul, respectiv Codrul, Medieșul a fost în permanență, un spațiu privilegiat în care s-au păstrat tradițiile și cântecele populare.
Unul dintre aceste frumoase cântece se regăsește în repertoriul marelui artist Nicolae Sabău care a cules melodia ,,Rozmarin în colțu’ mesii“ din localitatea Medieșu Aurit, în cinstea căruia se organizează acest festival.
În cadrul galei laureaților au evoluat: Marcela Latiș, Ansamblul „Tulnicul”, Corul Medieșana, Ansamblul Județului Satu Mare „Doruri Sătmărene”, Nicolae Sabău, Petrică Mureșan, Alexandru Pugna și Veta Biriș. Prezentarea fiind făcută de interpreta de muzică populară, Vlăduța Lupău.
Un moment emoționat a fost acela când interpreta de muzică popular Veta Biriș a cântat celebra melodie ” Noi suntem români” , sala ridicându-se în picioare și cântând împreună cu artista.
Premiile au fost următoarele: Marele premiu, Prună Adela din Maramureș, premiul 1, Osian Cornel din Satu Mare și Timiș Silvia din Maramureș. Premiul 2 Roman Silvia din Satu Mare și Topan Diana din Maramureș. Premiul 3 Câmpian Darius din Satu Mare, Marian Oana din Alba și Madas Alexandra din Satu Mare.
De asemenea au mai luat mențiuni: Cușner Mariana din Maramureș și Cuciulan Laurențiu din Satu Mare.
Numele acestui eveniment este legat de raposodul Nicolae Sabău, care a cules melodia cu același nume, din zona comunei Medieșu Aurit în anii `50, incluzând-o și promovând-o prin repertoriul său.
Scriitorul Felician Pop, a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. „Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colțu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieșu Aurit. Și pentru a onora această frumoasă alegere și faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistență ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colțu` mesii, am zis să atragem atenția asupra folclorului autentic și să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente