29.8 C
New York City
duminică, august 14, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareBăsescu, la Bruxelles, despre declarația Parlamentului: S-a râs direct. Sunt considerat artizanul...

Băsescu, la Bruxelles, despre declarația Parlamentului: S-a râs direct. Sunt considerat artizanul funcționării Justiției

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, referitor la declarația adoptată miercuri de Parlament și trimisă membrilor Consiliului, că liderii europeni au încredere în el, fiind considerat „artizanul funcționării Justiției în România” și că „s-a râs direct”.

ntrebat dacă a discutat cu liderii europeni despre declarația Parlamentului privind demisia sa, Traian Băsescu a răspuns: „Lumea râde”.

„Ce nu țin cont oamenii ăștia este că eu îi cunosc de 10 ani, au încredere în mine, că sunt considerat artizanul funcționării Justiției în România și un Parlament care prejudecă și acuză înainte să judece Justiția este un Parlament care are o problemă, din punct de vedere democratic”, a adăugat Băsescu.

El a mai spus că „lucrurile au devenit clare pentru toți” atunci când liderii europeni au înțeles că este vorba despre aceleași partide de la suspendarea sa din funcție.

„Mai ales când au înțeles că sunt aceleași partide de la suspendare, lucrurile au devenit clare la toți. Au înțeles și obiectivul”, a adăugat Băsescu.

El a mai arătat că nu ar fi abordat această problemă, dacă o problemă internă nu a fost mutată în exterior.

„Să știți că nu aș fi abordat această problemă dacă documentul, declarația Parlamentului nu era trimisă la extern, deci, am abordat-o pentru că a venit de pe extern. Însă, trebuie să ții cont și de prestigul pe care îl are eventual un politician când vrei să muți politica internă în exterior”, a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă i s-au cerut amănunte, Băsescu a răspuns: „Nu, s-a râs direct”.

Parlamentul a anunțat miercuri că a trimis membrilor Consiliului European declarația adoptată în aceeași zi de plenul reunit prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu.

„Declarația adoptată a fost transmisă membrilor Consiliului European, șefi de stat și de Guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în statele respective”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaților remis agenției MEDIAFAX.

Parlamentul a adoptat, miercuri, declarația prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu, urmare a scandalului în care e implicat fratele său. Plenul comun al celor două Camere a adoptat declarația cu 344 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 17 abțineri, în condițiile în care parlamentarii PDL și PMP au absentat. UDMR s-a abținut de la vot.

Declarația politică a fost citită în plen de către senatorul PSD Gabriela Firea:

„Având în vedere atingerea gravă și iremediabilă adusă instituției prezidențiale prin implicarea fratelui președintelui în fapte de corupție extrem de grave, precum și relația acestuia cu persoane care aparțin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral și de către președintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului și înfăptuirii actului de justiție prin invocarea imunității președintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului și independenței justiției în fața cetățenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influențare sau favorizare a apropiaților de către păreședintele țării, persoana a cărui atribuție constituțională este numirea sau revocarea din funcție a magistraților, precum și a conducătorilor parchetelor și instanțelor de judecată, ținând cont de realitatea politică la nivel regional și european și îngrijorați de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea președintelui României îl are în planul credibilității statului român, al capacității de a fi un partener solid de dezbatere, negociere și decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea și securitatea țării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituții puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul României, instituția fundamentală a democrației, ce are principala atribuție constituțională reprezentarea intereselor cetățenilor României, în conformitate cu textul Constituției României și cu Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, adoptă prezenta declarație politică: Președintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptățit să asigure prestigiul, independența și legitimitatea funcției prezidențiuale, motiv pentru care să-și asume de îndată demisia din funcția de președinte al României”.

În timpul ședinței, care a durat mai puțin de jumătate de oră, au mai luat cuvântul președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deputatul PNL Ludovic Orban și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.

Adoptarea declarației de către Parlament nu are consecințe juridice.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente