luni, iunie 17, 2024
AcasăsusAsocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană, o lovitură grea pentru Rusia

Asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană, o lovitură grea pentru Rusia

Semnarea, vineri, de către Ucraina, Georgia și Republica Moldova a unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană constituie o lovitură grea pentru ambițiile geopolitice ale Rusiei, care a încercat să facă presiuni pentru a evita acest eveniment.

Moscova a reacționat dur față de semnarea acestui acord. Grigori Karasin, un adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că Acordul de asociere economică semnat de cele trei state și Uniunea Europeană va avea „consecințe grave”.

„Încheierea unui acord atât de serios ține, desigur, de suveranitatea fiecărui stat”, a declarat Karasin, adăugând că „consecințele acordului (semnat) de Ucraina și (Republica) Moldova vor fi fără nicio îndoială grave”.

Kremlinul a subliniat că Rusia va adopta măsuri pentru a-și apăra economia, „imediat ce vor apărea” semnele unor consecințe negative.

„Vom întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra economia”, a dat asigurări Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Președinței ruse, în contextul în care Rusia a folosit deja acest argument în noiembrie 2013, pentru a convinge Ucraina să renunțe la orientarea proeuropeană.

Degradarea relațiilor dintre Ucraina și Rusia în ultimii ani a fost antrenată de o scădere considerabilă a schimburilor comerciale între cele două țări care a agravat dificultățile cu care se confruntă economia ucraineană, aflată aproape permanent în recesiune de peste doi ani.

– Speranțe legate de Uniunea Euroasiatică

Semnarea de către Kiev a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană constituie o lovitură pentru speranțele președintelui rus Vladimir Putin de a vedea Ucraina în componența Uniunii Euroasiatice, creată cu alte foste republici sovietice – Belarus și Kazahstan, pentru a consolida influența Moscovei în regiune.

„Reactia Rusiei nu putea fi decât una negativă. La televiziunea rusă vor apărea anunțuri înfricoșătoare despre ce le așteaptă pe Georgia, Moldova și Ucraina”, apreciază Konstantin Kalacev, președintele Grupului de experți politici.

„Realitatea este că Rusia nu are atât de multe pârghii de presiune”, adaugă el.

Georgia, deja amputată după un razboi cu Rusia, în 2008, de două teritorii separatiste, Abhazia și Osetia de Sud, este mai puțin vulnerabilă.

Republica Moldova, un stat mic sărac la frontierele Uniunii Europene, are de asemenea pe teritoriul său o regiune separatistă prorusă, Transnistria, care și-a exprimat voința de a se alatura Rusiei. Un scenariu care este totuși puțin probabil, potrivit experților.

– Cu „morcovul și bățul”

Pentru Ucraina însă, Rusia reprezintă în continuare aproximativ un sfert – la fel ca și UE – din schimburile sale comerciale, în pofida unei reduceri deja considerabile.

Moscova este un partener comercial foarte important, în special pentru industriile grele (metalurgie, chimie, aeronautică și apărare) din estul rusofon al Ucrainei.

Strategia Rusiei constă în „discreditarea Ucrainei în ceea ce privește credibilitatea ca partener în distribuția gazului rusesc în Europa”, impunând construcția gazoductului South Stream, care ocolește Ucraina prin Marea Neagră, explică Maria Lipman, de la centrul Carnegie din Moscova.

Acest proiect a fost însă blocat de Comisia Europeană în iunie.

Gigantul rus Gazprom a întrerupt livrarea gazelor către Ucraina, care nu dorește să-și platească datoriile fără o reducere a prețului, existând pericolul unui nou „război al gazelor”, dacă criza nu va fi soluționată până în toamnă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente