29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareAsociația „Stea” susține înființarea Avocatului Copilului în România

Asociația „Stea” susține înființarea Avocatului Copilului în România

asociatia-steaÎn România, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), doar în primele șase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluționat prin includerea copiilor în sistemul de protecție specială de stat sau privat.

Numărul este în creștere de la an la an. Comparativ cu aceeași perioadă, în 2014 erau înregistrate 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 și 2012 numărul acestor situații era situat sub 6.000. Cele mai frecvente situații de încălcare a drepturilor copilului, în cadrul familiei, sunt neglijarea, abuzul emoțional și abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau în comiterea unei infracțiuni.

În acest context, astăzi, 21 iunie, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află discutarea unei propuneri legislative de înființare a instituției Avocatului Copilului ca autoritate publică autonomă și independentă față de orice altă autoritate publică, care veghează la respectarea drepturilor copilului definite în Constituția României, Convenția cu privire la drepturile copilului și alte prevederi legale.

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil a cărei membră este și Asociația „Stea” militează de mai bine de zece ani pentru înființarea acestei instituții. Asociația „Stea” susține orice inițiativă care aduce în spațiul public crearea instituției Avocatul Copilului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente