luni, iunie 17, 2024
AcasăsusAstăzi s-a dat startul programului Rabla 2014

Astăzi s-a dat startul programului Rabla 2014

Ediția din acest an a programului Rabla 2014 ar putea fi ultima și vine cu o serie de noutăți față de cele anterioare.
Astăzi, 8 aprilie 2014, s-a dat startul programului Rabla 2014. Persoanele fizice care vor să achiziționeze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național (Rabla) pot merge la dealerii auto și, ulterior, să-și caseze mașinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Practic, o persoana fizică interesată să cumpere o mașină nouă prin programul Rabla 2014 trebuie să meargă la dealerul auto pentru a se înscrie în sistemul național. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM urmează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-și radieze mașina veche din circulație și să semneze un contract de vânzare-cumpărare cu dealerul de la care achiziționează un autovehicul nou. Dacă aceste condiții nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza națională, iar solicitantul pierde dreptul de a mai cumpăra o mașină nouă pe baza acelui document.

Pe de altă parte, posesorul unei mașini vechi eligibile pentru programul Rabla 2014 poate transmite voucherul unei alte persoane, dar din prima zi când se prezintă la dealerul auto și pe baza unei declarații semnate pe propria răspundere.

Autoritățile au alocat 20.000 de tichete pentru Rabla 2014, din care 17.000 pentru persoane fizice și 3.000 pentru companii și instituții publice. Bugetul total alocat este de 140 de milioane de lei, valoarea fiecărui tichet fiind de 6.500 de lei.Ca și anul trecut, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

Pentru a stopa specula cu vouchere, autoritățile au decis ca acestea să fie emise doar în format electronic. Distribuția tichetelor din programul Rabla 2014 nu se va mai face ca în anii trecuți, pe județe, în funcție de vechimea parcului auto din fiecare județ, ci în funcție de cerere. Tichetele electronice vor fi extrase dintr-o bază de date națională de dealerii auto, pe măsură ce se înscriu solicitanții.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente