luni, decembrie 9, 2024
AcasăsusAtenție la căpușe

Atenție la căpușe

Căpușele sunt foarte mici și se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări, de la care pot lua bacterii sau viruși.

Căpușele pot mușca și oamenii care trec prin mediul lor de viață. Cu toate că mușcătura de căpușe nu este, în sine, periculoasă, există riscul ca acestea să transmită infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave.

Ciclul de viață al căpușelor cuprinde următoarele stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă și căpușă adultă. În ultimele trei stadii, căpușele pot mușca și transmite boli.

femelă adultă

  • mascul adult
  • nimfă
  • larvă

Dimensiunile pot diferi considerabil, în funcție de specia de căpușe.

În Europa, bolile transmise de căpușe la oameni sunt:

– encefalita de căpușe

– boala Lyme (borelioză)

– febra recurentă

Căpușele sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, inclusiv în numeroase destinții populare pentru activități în aer liber și turism. Persoanele care vizitează zonele rurale sunt cele mai expuse riscului de a fi mușcate de căpușe, dar acesta este prezent și în locațiile pentru picnicuri, în parcuri și grădini. Riscul este mai mare atunci când practicați activități în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeții, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare. Dacă vizitați o zonă în care există căpușe infectate, asigurați-vă că știți cum să preveniți și să detectați mușcăturile de căpușă.

Măsuri preventive

Encefalita de căpușe poate fi prevenită prin vaccin. Vaccinarea se recomandă persoanelor care intenționează să călătorească și să rămână într-un loc unde encefalita de căpușe este endemică de peste trei săptămâni, precum și celor care intenționează să viziteze zone rurale din regiuni endemice sau care au în plan să campeze.

In Romania nu exista disponibil prin Programul National de Vaccinari (gratuit) un produs de tip vaccin.

Exista centre de vaccinare care asigura consiliere si suport in vederea prevenirii unor boli specifice calatoriilor si  vaccinari suplimentare recomandate

Boala Lyme (borelioza), febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo nu pot fi prevenite prin vaccinare, este important să vă protejați singuri împotriva mușcăturii de căpușă.

Evitarea sau reducerea la minim expunerea la mușcătura de căpușă

  • Folosireai un produs insectifug
  • Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă
  • Purtarea unor pantofi sport deschiși la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Folosirea hainelor și păturilor pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele
  • Folosirea plaselor anti-insecte în jurul patului și a foliilor de protecție atunci când se doarme pe pământ sau în cort
  • deplasarea pe mijlocul cărărilor și evitarea atingerii cu corpul a plantele din jur

Îndepărtarea imediată și corectă a căpușelor

Riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat.

Deoarece sunt foarte mici și, de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, căpușele pot trece ușor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlați cu atenție, atât pe dumneavoastră, cât și pe copiii dumneavoastră, precum și îmbrăcămintea, după ce ați vizitat locuri în care pot exista căpușe.

Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului. La copii, căpușele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr. De obicei, mușcătura de căpușă are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat. O lupă poate fi de folos.

Este important să se înlăture căpușa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpușa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenție și dintr-o singură mișcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu striviți corpul căpușei și nu aplicați căldură sau vreo substanță pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.

Ținând-o în pensetă, înfășurați căpușa în hârtie igienică și aruncați-o la toaletă. Apoi spălați rana cu apă caldă și săpun și aplicați o soluție antiseptică, de exemplu, spirt sau iod, pe zona afectată.

După înlăturarea căpușei, este posibil ca o mică parte din aparatul său bucal să rămână în rană. Aceasta nu este periculoasă și va dispărea după câteva zile, odată cu rana. Totuși, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, trebuie să consultați un medic, întrucât aceasta ar putea indica o infecție (rar).

Daca ați fost mușcat de căpușă , în perioada următoare, fiți atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe.  În cazul în care vă îmbolnăviți în termen de o lună de la data mușcăturii, trebuie să informați medicul despre data și locul acesteia.

Despre boli: simptome și tratamente

Vă rugăm contactați medicul dacă prezentați unul dintre simptomele descrise în continuare.

Boala Lyme (borelioza) se manifestă prin următoarele simptome care apar, de obicei, în 30 de zile de la momentul mușcăturii:

• erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, în jurul mușcăturii

•semne si  simptome ca febră, oboseală, dureri de cap, dureri muscularesau acuze asemanatoare gripei.

Cele mai multe cazuri de borelioză pot fi tratate, prin administrare de antibiotice timp de câteva săptămâni. Netratată, însă, boala poate provoca infecții ale inimii, articulațiilor și sistemului nervos.

Encefalita de căpușe este asociată cu următoarele simptome care, de obicei, apar în 4 săptămâni de la momentul mușcăturii:

febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și greață

Faza avansată a bolii implică sistemul nervos, cu simptome similare celor de meningită, și necesită spitalizare. În prezent, nu există niciun tratament pentru encefalita de căpușe. Deși cazurile de deces sunt rare, există un risc considerabil de efecte neurologice de lungă durată. Vaccinarea prealabilă și luarea măsurilor de protecție împotriva mușcăturilor de căpușe sunt extrem de importante atunci când vizitați o regiune endemică.

• dureri abdominale și vărsături

• sângerări

Nr cazuri de imbolnavire – Boala Lyme in judetul  Satu Mare

 2010=28 cazuri;  2011=17 cazuri; 2012=5 cazuri; 2013= 12 cazuri

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare