miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleInternationaleAtitudinea creează viitorul

Atitudinea creează viitorul

Paris Saint-Germain a obținut o victorie fabuloasă contra Barcelonei, marți seară, în prima manșă din optimile Ligii Campionilor. Partida de pe Parc des Princes s-a încheiat cu 4-0 în favoarea gazdelor, scor care i-a făcut probabil să se frece la ochi pe cei care nu au văzut meciul, ci doar rezultatul final. Să înscrii patru goluri contra Barcelonei în Liga Campionilor nu este ceva la îndemâna oricui, ultima echipă care a reușit o astfel de performanță fiind Bayern Munchen, în aprilie 2013.

PSG nu este însă Bayern, dar marți seară a dat un prim semnal viguros în piață că nu mai dorește să fie privită ca o echipă fără anvergură europeană. Clubul parizian a fost perceput în ultimii ani drept lupul care face legea în Ligue 1, datorită forței financiare pe care o are, dar care se cam transformă în miel atunci când joacă în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor. Iată, însă, că după o primă parte de sezon în care nu a strălucit în competiția internă, PSG a reintrat revigorată în Champions League, reușind o victorie la care nu sperau probabil nici propriii săi suporteri.

Edinson Cavani a marcat un gol contra Barcelonei.

Foto: www.flickr.com

Este un succes care vine după ani de acumulări în această competiție extrem de dură, timp în care PSG a continuat să investească în fotbaliști de mare valoare pentru a-și păstra fierbinte dorința de a reuși în Europa. Când Zlatan Ibrahimovic a părăsit clubul vara trecută, mulți au crezut că povestea a luat sfârșit înainte de a începe. Argumentul era simplu: dacă n-ai putut să faci mare brânză în Liga Campionilor cât timp l-ai avut în curte pe cel mai mare marcator din istoria clubului, cum să speri că vei face după plecarea sa. PSG n-a ținut cont de acest argument, ci l-a adus la cârma echipei pe Unai Emery, întărindu-se totodată cu doi jucători foarte valoroși, atacantul Julian Draxler și fundașul dreapta Thomas Meunier.

Marți seară, PSG a arătat că a făcut pasul decisiv și în plan mental, acela de a juca de pe poziții egale cu orice adversar, indiferent de numele său. Când îi faci un presing ucigător Barcelonei, împotriva căreia ai un raport al șuturilor pe poartă de 10-1, înseamnă că te-ai transformat la rândul tău într-o forță. Atitudinea jucătorilor lui Emery a fost una de stăpânitori ai terenului, chiar dacă în fața lor se aflau cei mai mari stăpânitori ai gazonului din ultimii 10 ani. Puțini se așteptau la un astfel de scenariu, fapt reflectat și de modul în care bookmakerii și-au construit cotele pe acest meci, în care PSG pornea cu șansa a doua, astfel că cine a avut inspirația să pună un pariu pe victoria gazdelor a trăit o adevărată satisfacție.

Cert este că Europa are nevoie de echipe ca PSG, pentru că altfel, Liga Campionilor tinde să devină o afacere doar pentru câteva cluburi precum Real Madrid, Barcelona și Bayern Munchen. Felul în care echipa din Paris a jucat poate să inspire și alte formații din campionatele puternice ale Europei, care au cam lăsat garda jos în ultimii ani.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente