Acasă Locale Stiri Satu Mare Audiențe la Prefectura Satu Mare

Audiențe la Prefectura Satu Mare

La audienţele săptămânale susținute de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, s-au prezentat patru fermieri, arendaşi de terenuri agricole în zona Satu Mare. Aceştia au solicitat o rezolvare pentru o problemă care susțin că poate duce inclusiv la situaţia de a nu putea lucra terenurile. Prefectul a convocat la întâlnire și conducerea APIA deoarece problema ridicată de fermieri este imposibilitatea obținerii subvențiilor europene pentru toate terenurile pe care le lucrează. Începând cu acest an, adeverințele necesare agricultorilor pentru completarea dosarului la APIA se elibereazã de primăria municipiului Satu Mare doar pe baza documentelor de proprietate. Numărul proprietarilor de terenuri care au finalizate documentele de proprietate (inclusiv înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate) este redus, ceea ce complică situaţia arendaşilor de terenuri, care se văd în imposibilitatea obţinerii subvenţiilor pentru întreaga suprafaţă lucrată. Este cunoscută problema deţinerii terenurilor în baza titlurilor de proprietate sau a adeverinţelor emise de comisiile locale de fond funciar, complicatã de moșteniri şi succesiuni nefinalizate în acte. Prefectul a recomandat reprezentanţilor fermierilor sprijinirea persoanelor care au dat terenurile în arendã pentru clarificarea situatiei juridice a terenurilor agricole şi în parallel căutarea unei soluţii împreună cu conducerea primăriei.

Un domn din Halmeu, care a cumpărat în anii ’90 treizeci de ari de teren în satul Porumbesti nu poate sa finalizeze documentele de proprietate deoarece moștenitorii fostului proprietar nu recunosc vânzarea. Prefectul i-a recomandat o nouă încercare de mediere cu mostenitorii legali, iar daca nu reuşeşte, unica soluție o reprezintă acţionarea în judecată.

O doamnă a revenit pentru a treia oară cu problema legată de vecinul care deţine mai mulţi stupi de albine în comuna Botiz. Deşi primăria a amendat persoana deţinătoare de albine şi a dispus mutarea stupilor într-o zonă sigură, în baza prevederilor Hotărârii Consiliului Local nr.9/ 28.02.2019, proprietarul albinelor păstrează în continuare un număr de stupi pe acelaşi amplasament. Prefectul a dispus verificarea aspectelor reclamate şi informarea petentei referitor la soluţionarea problemei.

Tot o problemă de fond funciar a prezentat prefectului Darius Filip, o doamnă din comuna Valea Vinului, în sensul că terenul pe care dorește punerea în posesie (vechiul amplasament) este în acest moment ocupat. Contactat, primarul comunei a asigurat petentei o audiență de urgență și va prezenta acesteia situația terenurilor disponibile din rezerva de la nivelul unității administrativ-teritoriale.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bravo Romania!Munții Cernei,in turismului european

Asociaţia Montană Carpaţi anunță că a finalizat proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munții Cernei, “City Break în munţii Cernei”.

Fonduri Europene pentru IMM

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM: domeniile eligibile și grila de punctaj la proiecte Ministerul Fondurilor Europene...

PNL obține victoria primăriilor

Galben predomină țara și orașul obtinând un scor istoric după mulți ani de efort și munca.PNL este câștigător al alegerilor locale din...

Vor încă un scrutin

Doi candidaţi din comuna Orţişoara din judeţul Timiş, au obţinut acelaşi număr de voturi, astfel că în această localitate urmează să fie...

Comentarii recente