miercuri, mai 29, 2024
AcasăsusAviz negativ pe proiectul de lege care penaliza practica trimiterii pacienților de...

Aviz negativ pe proiectul de lege care penaliza practica trimiterii pacienților de la stat la privat

O propunere legislativă din decembrie 2023, inițiată de mai mulți parlamentari USR, și-a propus, conform inițiatorilor, să interzică personalului din sistemul de sănătate publică să pună presiune pe pacienți ca aceștia să acceseze servicii medicale private. Proiectul, momentan blocat în Parlament, a primit, în februarie 2024, aviz negativ de la Guvernul României.

Ce prevedea propunerea legislativă

Propunerea legislativă venea cu două modificări esențiale la legea drepturilor pacienților și la legea sănătății. Astfel:

1. Interzicea oricărui angajat din sistemul public de sănătate (inclusiv personal nemedical) să supună pacientului oricărei forme de presiune sau condiționare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale private.

2.Transforma în abatere disciplinară orice nerespectare a legii pacientului de către medici.

În prezent, conform legii, medicul răspunde disciplinar dacă nu respectă legile și regulamentele profesiei medicale, Codul de deontologie medicală sau regulile stabilite de Colegiul Medicilor. Însă legea drepturilor pacientului nu este inclusă în această enumerare.

Dacă ambele modificări legislative propuse de USRiști ar trece, atunci un medic care ar face orice fel de presiune pentru ca pacientul să meargă la o clinică privată ar putea fi sancționat disciplinar. Medicul riscă astfel de la mustrare sau amendă până la interdicția de a exercita profesia și retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor.

Cum a pornit inițiativa legislativă

Proiectul de lege s-a născut dintr-o nevoie concretă, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Wiener, unul dintre inițiatorii proiectului de lege care își propunea stoparea acestei practici.

Wiener este medic, deputat USR și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Zilnic, peste tot în spitalele din întreaga țară, mulți pacienți „sunt direcționați de la stat la privat pentru a fi, de fapt, informal taxați pentru activitatea care ar trebui prestată la stat”, susține deputatul.

Acest lucru reprezintă o practică „aproape universală” în România, în ciuda faptului că, adaugă Adrian Wiener, spitalele au deja un spațiu destinat evaluării stării de sănătate a pacienților: ambulatoriul integrat, unde toți medicii din spital sunt obligați să aibă program de consultații.

Consultațiile și investigațiile din ambulatoriul integrat al spitalului sunt gratuite pentru pacienți. Acestea sunt decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

În plus, acest tip de servicii decontate de CNAS ar ajuta și spitalele, în condițiile în care multe dintre ele se zbat în subfinanțare.

„O formă de taxare imorală”

„Îndrumarea către privat exact pentru serviciul medical care se poate presta în ambulatoriul integrat al spitalului este o formă de taxare imorală, din punctul meu de vedere, lipsită de etică, de deontologie profesională, dar tolerată și considerată de mulți medici, inclusiv respectați și buni profesioniști, firească”, afirmă Adrian Wiener. El este medic la Spitalul Județean de Urgență din Arad și a ocupat, înainte de a deveni parlamentar, funcția de director medical și, ulterior, de manager al spitalului local.

Proiectul de lege își propunea să încadreze ca „abatere disciplinară” această practică și să o delimiteze clar de practica medicală firească, explică Adrian Wiener.

Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern

În repetate rânduri, ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a exprimat o poziție similară cu a parlamentarului Wiener. Chiar zilele trecute, într-o emisiune difuzată pe Prima TV, Rafila a criticat decizia medicilor din sistemul public care trimit pacienţi la spitalul privat. „Nu este nici moral, nici etic, nici uman. (…) Nu este tolerabil să nu prestezi serviciile pentru care eşti plătit în spitalul public şi să trimiţi pacienţii la privat că ar fi mai bine. Nu!”.

Documentul semnat de premierul Ciolacu argumentează că „există o linie foarte fină de demarcație între obligația medicului de a nu trimite pacientul în privat și dreptul pacientului de a beneficia de servicii medicale optime”.

Un alt argument din avizul negativ al Guvernului este că și furnizorii de servicii medicale private pot fi în relație contractuală cu Casa de Asigurări. Acest lucru este adevărat, însă, în practică, asta nu poate opri nicio clinică sau spital privat să presteze servicii medicale plătite în totalitate de pacienți, fără decontări de la Casă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente