Acasă sus Băsescu: Am aprobat în Consiliul European participarea României la misiunea OSCE din...

Băsescu: Am aprobat în Consiliul European participarea României la misiunea OSCE din Ucraina

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, după Consiliul European de la Bruxelles, că România are un rol în rezolvarea situației din Ucraina, în acest sens aprobând în timpul Consiliului participarea cu personal la misiunea OSCE din Crimeea.

„În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experți în intelligence și vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situației din Ucraina și avem și 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina și 650 de kilometri de frontieră”, a spus Băsescu.

Șeful statului a mai ținut să arate că în intervenția avută în cadrul Consiliului a subliniat faptul că un mare avantaj al României este că nu este dependentă de gazul rusesc, iar cei 20% pe care îi importăm îi putem substitui în orice moment din altă parte.

„Am subliniat faptul că România nu are contracte de armament, nu are interese economice majore în relația cu Federația Rusă, deci suntem o țară care putem avea oricând o poziție echilibrată, și din punctul de vedere al independenței energetice, și al exportului de armament și din punct de vedere cultural, ceea ce nu e puțin lucru”, a menționat el.

Despre protejarea drepturilor minorităților, Traian Băsescu a declarat că, în discuția care a avut loc în prezența premierului Ucrainei, i-a cerut în mod expres nu numai să se știe că legea este la promulgare dar nu o promulgă președintele interimar, dar și trimiterea ei la Parlament și anularea ei.

„Argumentul a fost că Ucraina are nevoie acum de un guvern care să fie mamă și tată pentru toți cetățenii ucraineni, fie ei ucraineni, ruși, români, polonezi sau unguri. România are cea de-a doua minoritate, după cea rusă, deci ne interesează în cel mai înalt grad modul cum e tratată problema minorităților”, a mai spus șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a subliniat și faptul că „l-a atenționat pe premierul ucrainean asupra faptului că acest dar minoritățile l-au primit de la Ianukovici și ar fi regretabil ca minoritățile să se gândească că o putere democratică, proeropeană, le-a luat niște drepturi pe care le-au avut din timpul lui Ianukovici”.

Despre implicarea României în redresarea economică a Ucrainei, președintele Traian Băsescu a spus că ne vom implica în mod corelat cu partenerii europeni și a menționat că acești bani care se pun la dispoziția Ucrainei reprezintă și contribuția României, pentru că este membru contributor, în BEI, BERD, Fondul Monetar Internațional.

„Nu trebuie să mergem neapărat cu traista cu bani la Kiev, noi suntem un contributor important în aceste instituții”, a mai spus Traian Băsescu.

Despre implicarea României în acel mecanism al Comisiei de coordonare a unor finanțări din partea țărilor membre, președintele Traian Băsescu a spus că „în momentul în care se va face o conferință a contributorilor pentru Ucraina, nu vom lipsi de acolo cu certitudine, dar să se organizeze”.

3 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori...

Luptă pentru viață la doar doi ani.Ajutorul tău,poate schimba viața ei.

Ines s-a născut prematur, la 24 -25 săptămâni de sarcină, având la naștere o greutate de doar 480 grame. Medicii au declarat-o...

Amenzi pentru nepurtarea măștii în exterior.Sunt neconstituționale!

Avocat Diana Ivanovici-Șoșoacă: Hotararea nr. 856 din 14 octombrie 2020-privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea...

Cel mai mare cost al poluării este înregistrat în București

România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, iar Bucureștiul este orașul...

Comentarii recente