Acasă Locale Stiri Satu Mare Băsescu: România e văzută ca o potențială țintă pentru Rusia

Băsescu: România e văzută ca o potențială țintă pentru Rusia

România este văzută ca o potențială țintă pentru Rusia, a declarat, marți, președintele Traian Băsescu, comentând afirmațiile premierului britanic, David Cameron, care a susținut că Moscova poate destabiliza România, șeful statului precizând că așteaptă la summitul NATO consolidarea flancului estic.

Întrebat dacă premierul britanic, David Cameron, avea în vedere un risc imediat atunci când a spus că Rusia poate destabiliza România, președintele Traian Băsescu a spus că acesta s-a referit la un risc în timp.

„Nu cred că are perspectiva unui risc imediat, ci a unui risc în timp. Suntem văzuți (…) ca o potențială țintă pentru Federația Rusă, și aici, nu vă ascund, a fost opțiunea mea să le atrag atenția că România este într-o zonă de risc”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Președintele a spus că l-a bucurat reacția premierului Cameron, pe care ar vrea s-o vadă materializată „în deciziile pe care le vom lua în septembrie la summit-ul NATO, din Țara Galilor”.

Traian Băsescu a precizat că România suține „consolidarea flancului estic ca element de descurajare”.

Întrebat ce înseamnă consolidarea flancului estic, șeful statului a spus că „poate însemna foarte multe”, dar „cel mai important lucru ar fi amplasarea logistii, depozite de muniții, de armanent pentru că trupele vor veni imediat, nu trebuie să doarmă aici zi și noapte să-mi creeze disconfort”.

Totodată, Băsescu a spus că această consolidare poate aduce și „ceva venituri”.

În ceea ce privește nivelul 3 de sancțiuni aplicat recent de UE Rusiei, președintele a declarat că este „mulțumit”, întrucât Rusiei i se închide accesul pe piețele de capital pentru finanțare proprie, băncile rusești încep să nu mai aibă acces pe piețele de capital, iar sectorul apărării și cel energetic încep să aibă probleme.

În ceea ce privește o posibilă „amenințare cu gazul rusesc la iarnă”, Traian Băsescu a spus că nu crede acest lucru deoarece rușii „pierd enorm”.

„Dacă se închide și importul de gaze, cu ce-și ține Putin armata?”, s-a întrebat retoric șeful statului.

Uniunea Europeană și Statele Unite sunt nevoite să adopte o poziție fermă împotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina pentru că, în caz contrar, în viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum România, a afirmat, pe 30 iulie, premierul Marii Britanii, David Cameron.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă organizate în Warrington, ce poate face Guvernul britanic pentru a stopa acțiunile Rusiei și a susține Ucraina, David Cameron a răspuns făcând o comparație cu atitudinea Germaniei înainte de cele două războaie mondiale.

„Cred că trebuie să fie foarte clar ce se întâmplă pe continentul nostru. Anul acesta comemorăm 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, iar acel război a fost despre dreptul unei țări mici precum Belgia de a nu fi călcată în picioare de vecini. Am fost nevoiți să învățăm această lecție din nou în al II-lea Război Mondial, când același lucru s-a întâmplat Poloniei, Cehoslovaciei și altor țări. În acest fel vedem Europa acum”, a explicat David Cameron, conform publicației The Daily Telegraph.

Ucraina este un stat recunoscut de Națiunile Unite și „are dreptul să nu își simtă amenințată integritatea teritorială de către Rusia. Dar iată că acest lucru se întâmplă. Nu am niciun dubiu că este vorba de fonduri ruse, de oameni din Rusia, de armament rusesc trimis în Ucraina pentru a ajuta separatiștii care luptă cu Guvernul ucrainean. Am văzut rezultatul tragic al acestei situații prin doborârea Cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines. Nu putem fi sută la sută siguri că a fost un atac al separatiștilor comis cu armament rusesc, dar aceasta pare a fi cea mai plauzibilă explicație”, a afirmat Cameron.

„Am văzut aceste pierderi îngrozitoare de vieți omenești și a trebuit să ne întrebăm – ce putem face în plus? Nu avem de gând să lansăm un război european, nu avem de gând să trimitem flota în Marea Neagră, nu dorim o confruntare militară, dar trebuie să utilizăm puterea economică pe care o avem”, a adăugat premierul britanic.

„Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să arate Rusiei că ceea ce face este inacceptabil – inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru că, dacă am sta de o parte fără a face nimic, mâine ar destabiliza țările baltice, ar destabiliza România, vecinii Rusiei ar începe să simtă presiunile acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin”, a continuat Cameron.

- Advertisment -

Cele mai populare

Vă prezentăm 10 alimente toxice, care îngrașă și conțin multe chimicale. Iată cu ce le puteți înlocui

Un stil de viață sănătos implică hrană cât mai naturală, fără alimente procesate și pline de chimicale, sport...

Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor în contextul pandemiei

Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă...

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Comentarii recente