vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleNationaleBăsescu: Tentația liderilor justiției - să nu se miște-n front

Băsescu: Tentația liderilor justiției – să nu se miște-n front

traian-basescu

Fostul președinte Traian Băsescu spune că este de acord cu procurorul șef al DNA că, din punct de vedere penal, protecția Parlamentului nu trebuie să existe, dar în același timp trebuie garanția că nu există „procurori care își fac un titlu de glorie din a pune scalpuri la cingătoare”.

Într-o intervenție telefonică la o emisiune a postului B1 Tv, Băsescu a arătat că este de acord cu eliminarea imunității aleșilor pe probleme de justiție, însă ar trebui păstrată imunitatea privind declarațiile politice.

„Hai să o luăm cu exemple practice, altfel risc să generez speculații. Eu, ca om politic, sunt de acord că un ticălos care modifică probe, fie el și senator, deputat sau ministru, pentru a putea înșela justiția, trebuie să fie arestat fără să îi mai dea Senatul sau Tăriceanu vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor încearcă să înșele justiția n-are ce să primească protecție de la Parlament. A fost un caz (…), un om care a vrut să se sustragă urmăririi penale, n-are de ce să primească protecție din partea Parlamentului. Deci aici trebuie umblat undeva… în Constituție, în legi, în modul de interpretare a literei și spriritului Constituției” a arătat Băsescu.

„În schimb, un tip de imunitate trebuie să rămână. Dau un exemplu. Ponta nu merge într-o emisiune să nu spună Băsescu trebuie să meargă în pușcărie, e părerea lui (…). În opinia mea, trebuie să rămână indiscutabil imunitatea pentru declarații și pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu doar în Parlament, ci și în spațiul public. Ești om politic, ai dreptul și chiar ești obligat să ai puncte de vedere la adresa oponenților politici și trebuie să fii protejat. În schimb, dacă discutăm de infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de protecție din partea Parlamentului”, a declarat fostul șef al statului.

El a fost întrebat cum i se pare cererea procurorului șef al DNA privind o ridicare completă a imunității parlamentarilor.

Fostul președinte a susținut că, deși sunt destule lucruri care sunt departe de ceea trebuie, în justiție, tentația liderilor săi ar fi aceea ca „nimeni să nu miște în front”, „nimeni nu are voie să vorbească”.

„Când deschizi gura să spui ceva despre justiție, vei vedea câțiva lideri ai justiției care imediat țipă și vor să meargă la Inspecția Judiciară să li se apere prestigiul. N-ai voie să ai păreri despre justiție, deși sunt destule lucruri care sunt departe de a fi ce trebuie, dar tentația liderilor justiției, fie că vorbim de Înalta Curte de Casație, de Parchetul General, de DNA, este să nu miște nimeni în front. Nimeni nu are voie să vorbească. Au devenit un soi de dumnezei ai națiunii care dau lecții la toți și se ocupă mai mult de a înăbuși orice formă de dezbatere la nivel politic despre justiție și, dacă vreți, la nivel public… pentru că eu am experiență, cred că am vreo trei reclamații la Inspecția Judiciară după ce mi-am terminat mandatul”, a declarat Băsescu.

Fostul șef al statului a mai spus că sistemul de justiție este încă în proces de perfecționare, însă are tare vechi care îl marchează din interior.

„Iar eu, după terminarea mandatului, aș vrea să vorbesc despre justiție, pentru că sunt multe lucruri care trebuie făcute, am acumulat o experință, aș vrea ca ceea ce vorbesc să genereze dezbatere publică. Iar dacă liderii justiției din ziua de azi vor să acrediteze ideea că ei reprezintă niște instituții perfecte, vă spun cu toată responsabilitatea că mint. Acest sistem al justiției este încă în proces de construire, încă în proces de perfecționare, încă are tare ale anilor ’90 care îl marchează în interior și mascăm foarte bine acest lucru, încă are probleme de pregătire profesională și, am observat o tendință în ultimele luni, un soi de discreționarism. După ce mi-am terminat mandatul, fortuit, am fost în legătură cu foarte mulți avocați, nu vreți să știți ce spun avocații despre modul cum se comportă cu ei procurori sau judecători, dar în mod deosebit în timpul anchetei penale cum se poartă de multe ori procurorii cu ei”, a susținut Băsescu.

Traian Băsescu s-a arătat de acord cu procurorul șef al DNA în privința eliminării protecției Parlamentului în cazurile penale, însă a subliniat necesitata unui echilibru.

„Sunt de acord cu doamna Kovesi că din punct de vedere penal nu trebuie să existe protecția Parlamentului, în același timp, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să avem garanția că nu sunt procurori care și-au făcut un titlu de glorie din a pune scalpuri de oameni politici la cingătoare, sau de oameni de afaceri importanți. Trebuie să existe niște garanții de echilibru. Acesta este un stat de drept corect, în care puterile sunt în echilibru una față de alta. Și, repet, niciun politician corupt nu trebuie menajat, niciun politician care a modificat probe necesare justiției nu are altă soartă decât să fie arestat (…)”, a precizat Băsescu.

Fostul președinte a pledat pentru o justiție sobră, explicând că spectacolul este păgubos.

„După mine, acest val de arestări, și când trebuie, și când nu trebuie, nu va face decât să ducă la discreditarea justiției. Mai arătați-mi o singură țară în Europa unde se întâmplă așa ceva. (…) Vreau o justiție care să se perfecționeze față de stadiul la care am lăsat-o eu (…), dar nu trebuie să avem o justiție discreționară. Trebuie să avem o justiție sobră, care să impresioneze omul și să fie credibilă, nu una de spectacol. (…) Eu știu că acum pierd foarte mult pledând pentru o justiție sobră, pentru că sunt foarte mulți care gustă acest spectacol al justiției, dar el este păgubos”, a mai spus Băsescu.

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a afirmat că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată complet, apreciind că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiției și că este o aplicare preferențială a legii, prin care se creează discriminări față de restul populației.

Codruța Kovesi a spus, miercuri seară, la Digi24, că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiției, ea criticându-i pe parlamentari pentru că fac scut în jurul colegilor lor care au probleme cu legea, blocând actul de justiție.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente