Acasă Locale Internationale Trupe rusești au efectuat noi exerciții militare în Transnistria

Trupe rusești au efectuat noi exerciții militare în Transnistria

conflict

Aproximativ 400 de militari ruși și 30 de piese de armament au efectuat exerciții în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, scrie AP în pagina electronică citând presa rusă de joi, înaintea celei de a doua vizite a premierului moldovean, vineri, la Tiraspol.

Trupele rusești staționate în regiunea separatistă prorusă au tras aproximativ 100.000 de unități de muniție, a declarat Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse.

La manevre – în care au fost folosite, de asemenea, lansatoare de rachete – au luat parte și vehicule blindate de transport de trupe, potrivit oficialului rus.

Autoritățile de la Chișinău se tem de prezența rusă în Transnistria, intensificată după ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul în care Rusia este acuzată de către Kiev și Occident că susține cu armament și trupe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații respinse de către ruși.

Transnistria, o regiune sepatistă cu o populație predominant rusofonă și rusofilă, și-a proclamat independența față de Republica Moldova în anii ’90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbușirii fostei Uniuni Sovietice.

Trupe rusești au fost staționate în Transnistria din 1992, după un război civil în care au fost ucise peste 1.500 de persoane.

Premierul moldovean, Chiril Gaburici, urmează să efectueze vineri o vizită la Tiraspol, pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk. Întrevederea este programată la ora 10.30, la complexul hotelier Rossia, în vederea semnării unei colaborări în domeniul asigurărilor, iar la finalul întâlnirii este programată o conferință de presă comună. Este vorba despre a doua întrevedere dintre Gaburici și Șevciuk. La prima întâlnire, în 14 martie, a fost prelungit memorandumul privind circulația trenurilor de marfă prin regiunea transnistreană.

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Victor Osipov declara anterior că există o „dezghețare” în negocierile cu Tiraspolul, în pofida faptului că procesul de pace decurge anevoios și într-o atmosferă tensionată. O nouă întâlnire a în cadrul negocierilor de soluționare a conflictului transnistrean înghețat, în formatul 5+2, urmează să aibă loc pe 21 aprilie, la Viena.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Românii din diaspora încep să voteze astăzi

Campania electorală pentru alegerile parlamentare, desfășurată în condiții excepționale din cauza pandemiei de coronavirus, mai mult în mediul online, a ajuns la...

Se redeschid sălile de fitness

Reamintim faptul că,de noaptea trecuta de, la ora 00,00, municipiul Satu Mare a iesit din carantina zonală instituită în data de 19...

Edi Iordănescu a semnat cu CFR Cluj

Edi Iordănescu, 42 de ani, va fi noul antrenor al campioanei României! Ardelenii s-au oprit la Iordănescu jr. singurul...

Comentarii recente