sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusBEC: amendă până la 1000 de lei pentru cei care fotografiază buletinul...

BEC: amendă până la 1000 de lei pentru cei care fotografiază buletinul de vot

Biroul Electoral Central a adoptat marți, 4 iunie, o hotărâre privind unele măsuri de conștientizare a interdicției alegătorilor de a fotografia sau filma, prin orice mijloace, buletinul de vot.

Astfel, BEC a aprobat modelul unui afiș care va fi tipărit și afișat în toate secțiile de votare din țară și străinătate. Afișul transmite următorul mesaj: „ATENȚIE! Fotografierea sau filmarea prin orice mijlocace a buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție”.

Potrivit art. 108 lit. o) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, constituie contravenție „nerespectarea dispoziţiilor art. 90 privind prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot”.

Interzicerea fotografierii buletinului de vot are ca scop combaterea frauderi electorale, în special sub forma acordării de foloase în schimbul votului. Au existat cazuri în care alegătorii primeau o sumă de bani dacă prezentau dovada foto că au votat un anumit candidat.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente