29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăsusBiblioteca Județeană Satu Mare marchează Ziua Europei

Biblioteca Județeană Satu Mare marchează Ziua Europei

Biblioteca Județeană, instituție publică de cultură aflată sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare, organizează joi, 8 mai 2014, simpozionul cu tema „Uniunea Europeană – realități și perspective”. Activitatea este organizată de Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Construcții de Mașini UNIO și va debuta la ora 1100, în Sala multimedia.

În cadrul simpozionului, bibliotecarul Mircea Pîrlea va prezenta participanților lucrarea cu tema „România și Uniunea Europeană. Costurile și beneficiile integrării”, iar elevii instituției de învățământ partenere, sub îndrumarea d-nei prof. consilier Adriana Marchiș, își vor aduce contribuția prin prezentarea unor lucrări ce vizează instituțiile Uniunii Europene, precum Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European ș.a.m.d.

„Pentru noi, românii, data de 9 mai este o filă importantă din calendar; suntem cetățeni europeni și marcăm, în primul rând, ziua bătrânului continent, dată ce coincide și cu Ziua Victoriei Forțelor Aliate împotriva Germaniei naziste, la 9 mai 1945. Cinci ani mai târziu, în 1950, Cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, și Ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, semnau primul acord de cooperare comunitară prin care este parafată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), acord ce s-a dovedit ca fiind primul pas către Uniunea Europeană. Tot la 9 mai, însă în anul 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, Independența de stat și eliberarea de

sub suzeranitatea otomană.”, a declarat bibliotecarul Mircea Pîrlea, inițiatorul activității.

Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în cadrul căreia funcționează Colțul Uniunii Europene, găzduiește o expoziție de carte cu aceeași temă, incluzând și publicații despre legislația europeană și drept comunitar, iar Secția de împrumut pentru copii își întâmpină cititorii cu expoziția tematică „Hai-hui prin Europa”, un itinerar imaginar prin cele mai frumoase locuri de pe bătrânul continent.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente