sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăLocaleBilanț IPJ Satu Mare: În 2021 au crescut infracțiunile informatice

Bilanț IPJ Satu Mare: În 2021 au crescut infracțiunile informatice

În anul 2021, la nivelul județului Satu Mare au crescut infracțiunile informatice, însă a scăzut numărul crimelor și al tâlhăriilor. Potrivit unui raport emis de Inspectoratul de Poliție Județean – IPJ Satu Mare, și criminalitatea de natură judiciară sesizată, comisă cu violență, a scăzut cu 10% față de anul 2020.

”În cursul anului 2021 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare a fost sesizat cu privire la săvârşirea a 4.471 infracţiuni, constatându-se o ușoară scădere, respectiv cu 0,11% mai puține decât în anul 2020. Din totalul acestora, 431 sunt de natură economico-financiară, 2.492 judiciare şi 1.548 de altă natură. Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 12% au fost comise în stradă, ponderea constituind-o furturile cu 252 de fapte”, transmite IPJ Satu Mare.

Potrivit datelor, în anul 2021, la nivelul județului Satu Mare infracțiunile de mare violență au scăzut semnificativ fiind înregistrate cu 62,5% mai puține omoruri comparativ cu anul 2020 și cu 45,46% mai puține tâlhării față de anul precedent. O creștere se înregistrează în numărul infracțiunilor comise contra persoanei, față de anul precedent, fiind înregistrată o majorare de 2,84%.

Mai exact, s-au comis 1.306 infracțiuni, ponderea creșterii fiind dată de infracțiunile de vătămarea corporală din culpă și lovirea sau alte violențe, în special în domeniul violenței domestice.

Infracțiunile contra patrimoniului au înregistrat o scădere cu 2,5%. Trendul descendent se menține și pe linia furturilor, rezultând o scădere de 7,5% față de anul precedent. Scăderi s-au înregistrat la majoritatea infracțiunilor de furt, cele mai accentuate fiind la furturile din locuințe și categoria alte infracțiuni de furt.

În același timp s-au înregistrat creșteri privind infracțiunile informatice cu un plus de 88 de infracțiuni. Este de menționat faptul că fenomenul criminalității informatice a luat amploare de la începutul pandemiei, ceea ce impune o specializare a polițiștilor care investighează acest tip de fapte în scopul contracarării eficiente a acestora.

IPJ Satu Mare mai arată că la începutul anului 2021 erau date în urmărie 104 persoane. S-a solicitat declanşarea procedurilor de urmărire ca urmare a emiterii unui număr de 94 de mandate noi.

Faţă de persoanele urmărite, într-un număr de 110 situații s-a clarificat situaţia, 15 dintre ele fiind extrădate sau predate din alte state, astfel că, la finele anului au rămas în lucru 88 de mandate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente