Acasă Locale Stiri Satu Mare Bilanțul Tribunalului Satu Mare

Bilanțul Tribunalului Satu Mare

Luni, 9 februarie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Tribunalul Satu Mare, a fost prezentat bilanțului pe 2014, judecătorii de la Tribunalul Satu Mare au aprobat anul trecut 105 mandate pentru ascultarea telefoanelor dar și 18 cereri de percheziție.

Datele au fost prezentate de președintele Tribunalului Satu Mare, Nilda Preda Târnoveanu, în cursul anului trecut judecătorii au dispus arestarea preventivă a 30 de persoane și au pus în execuție un număr de 21 de mandate europene de arestare.

În ceea ce privește lucrările la Palatul de Justiție, Nilda Preda Târnoveanu a declarat că sunt finalizate în proporție de 60% „și sper ca să terminăm până la sfârșitul anului”.

Valoarea lucrărilor cu TVA inclus este de 40.952.000 lei. La finele anului trecut, valoarea lucrărilor executate și achitate a fost de 22.223.000 lei.

Potrivit judecătorului Adriana Vîlcu, efectele intrării în vigoare a noului cod, se resimt și s-au resimțit în anul 2014, în sensul că, datorită rigorilor impuse de noul cod de procedură civilă a scăzut considerabil numărul dosarelor civile care au fost înregistrate. Un efect, în ceea ce privește scăderea numărului de dosare la nivelul celor două secții, l-a constituit intrarea în vigoare a ordonanței privind noile taxe de timbru, care au impus taxe mai mari în ceea ce privește soluționarea cauzelor civile și a introdus necesitatea achitării de timbru în materii care erau scutite de plata acestora, și în special în materie contravențională, scăzând astfel numărul plângerilor.

În aceași ordine de idei, președinta Tribunalului a declarat că în cursul anului 2014 instanțele judecătorești din județul Satu Mare au avut de soluționat un număr de 36.252 cauze, din care 12.032 dosare aflate în stoc la sfârșitul anului 2013 și 24.220 dosare nou intrate. Comparativ cu anul 2013 în care instanțele au avut pe rol un număr de 44.834 cauze, volumul de activitate a cunoscut o scădere cu 8.582 cauze, reprezentând procentual o scădere  de 19,14 %.

Pe secții, la Tribunalul Satu Mare se înregistrează următoarea situație raportat la volumul de activitate, în anul 2014, al întregii instanțe:

Secția I – a civilă a avut în lucru un număr de 3260 cauze, reprezentând 28,19 % din numărul total al dosarelor și a soluționat 2.296, respectiv 26,82  % din totalul hotărârilor.

Secția a – II – a civilă de contencios administrativ și fiscal a avut spre soluționare un număr de 7.448 cauze, reprezentând 64,42 % din totalul dosarelor și a pronunțat 5.556 hotărâri, respectiv 64,92  % din totalul acestora.

Secția penală a avut în  lucru un număr de 853 cauze, reprezentând 7,37 % din numărul total al dosarelor și a soluționat 706, respectiv  8,24 % din totalul hotărârilor.

Tribunalul Satu Mare are în statul de funcții 95 posturi din care 22 sunt ocupate de judecători din care s-a ales un președinte, un vicepreședinte și doi președinți de secție.

În cadrul conferinței, Nilda Târnăveanu a mai declarat că la Tribunalul Satu Mare sunt cinci locuri vacante de judecători, iar anul acesta, în data de 29.03.2015, se va organiza un concurs pentru ocuparea funcțiilor. Mai mult, președinta speră ca anul acesta lucrările de reabilitare ale Tribunalului Satu Mare să se finalizeze. Pentru aceste lucrări a fost alocată o sumă de 5.600.000 de lei din bugetul de stat și urmează a se mai aloca o altă sumă necesară finalizării lucrărilor.

Ca obiectiv în anul 2015, conducerea Tribunalului vrea să achiziționeze un program prin care justițiabilii să își poată vedea dosarul în sistem informatic ori de unde doresc.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente