duminică, decembrie 3, 2023
AcasăEconomico-socialLocale smBirocrația și nepăsarea omoară culturile agricole mai rău decât grindina.

Birocrația și nepăsarea omoară culturile agricole mai rău decât grindina.

În județul Satu Mare, un proiect de instalare a unui sistem anti-grindină, promis de Consiliul Județean încă de acum cinci ani, a devenit subiect de ironie și controversă. 

Proiectul european, finanțat în parte de Uniunea Europeană, ar urma să includă 40 de stații anti-grindină cu acoperire pe întregul județ. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor repetate și a mai multor încercări eșuate de a achiziționa instalațiile, nimic concret nu s-a materializat până în prezent.

În primăvara anului 2018, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a semnat un contract de finanțare în valoare de aproape 870.000 de euro pentru acest proiect transfrontalier România-Ungaria. Cu toate că au trecut cinci ani de la acea dată, proiectul nu a reușit să avanseze semnificativ. Chiar și în această vară, în urma unei noi apariții în presă, prototipul instalației a fost prezentat, dar în continuare, implementarea pare să fie amânată.

Recent, în județ s-au înregistrat furtuni cu grindină devastatoare, care au afectat culturile agricole din mai multe localități. În ciuda acestor evenimente, instalațiile anti-grindină promis să fie instalate de ani de zile, nu au fost observate în acțiune, iar producătorii agricoli rămân cu pagube semnificative.

Potrivit ultimelor informații, birocrația și autorizările întârzie implementarea proiectului. Se pare că sistemul anti-grindină ar trebui testat și operaționalizat de către așa-numita Administrare a Sistemului Național Antigrindină, dar acest proces întârzie. Astfel, cu toate că promisiunile recente indică o posibilă instalare a celor 40 de stații la toamnă, producătorii agricoli și cetățenii din județ au început să se îndoiască de realizarea proiectului în viitorul apropiat.

Între timp, consecințele furtunii cu grindină din ziua de Sf. Ilie au fost devastatoare pentru agricultură, iar frustrarea privind întârzierea sistemului anti-grindină continuă să crească. În fața acestor piedici birocratice, speranțele și așteptările pentru un proiect care ar putea proteja culturile și așezările din județ rămân amânate într-o nesiguranță constantă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente