29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăLocaleNationaleBNR va menține dobânda cheie la 3,5 pe tot parcursul anului, posibil...

BNR va menține dobânda cheie la 3,5 pe tot parcursul anului, posibil și în 2015

Banca Națională a României ar putea menține dobânda de politică monetară la 3,5% la următoarea ședință a Consiliului de Administrație, care va avea loc marți, 6 mai, apreciază analiștii financiari, care estimează că nivelul va fi păstrat pe tot parcursul anului, posibil și în 2015, potrivit AAFBR.

„Intensificarea tensiunilor în Ucraina și creșterea ratei inflației în a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil începând cu luna aprilie și a unui an agricol posibil mai slab constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimăm că banca centrală ar putea să păstreze dobânda cheie nemodificată până la sfârșitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei”, a declarat într-un comunicat, Dorina Cobîscan, membru al Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) și analist în Echipa Cercetare Macro și Titluri cu Venit Fix din cadrul BCR.

Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 3% și un maxim de 4%, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul asociației.

Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar putea fi menținute la 12% în luna mai, iar ulterior BNR ar putea reduce nivelul la 10% până la finele acestui an și la 8% până în decembrie 2015.

Estimările analiștilor pentru sfârșitul anului viitor variază între minim 6% și maxim 12%.

Pentru pasivele în valută, banca centrală ar putea păstra rezervele minime la 18% la ședința CA din 6 mai. Analiștii apreciază că acestea ar putea coborî la 16% în acest an și la 14% anul viitor, însă intervalul estimărilor se plasează la 12%-18%.

BNR a menținut în martie dobânda de politică monetară la 3,5%, după ce a operat ultima reducere în luna februarie, de la 3,75%, atingându-se astfel un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda cheie se situa la nivelul de 5,25%, și a inclus șase trepte de diminuare a indicatorului.

AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată în luna ianuarie 2008 și care reunește în rândurile sale aproximativ 60 de analiști din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente