duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocaleCălin Nistor a fost avizat de CSM pentru funcția de adjunct al...

Călin Nistor a fost avizat de CSM pentru funcția de adjunct al șefului DNA

calin-nistorCălin Nistor, nominalizat de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, și-a prezentat proiectul de management și apoi a fost audiat de membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La finalul interviului, Călin Nistor a primit avizul pozitiv, cu unanimitate de voturi, din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

„În urma  analizării proiectului de management prezentat, precum și audieri candidatului, în temeiul art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 republicată cu modificările și completările ulterioare, cu unanimitate de voturi, Secția pentru procurori a decis acordarea avizului pozitiv”, se arată într-un comunicat dde presă al CSM. Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ, acesta urmând să fie motivat și trimis la Ministerul Justiției.

Propunerea pentru ocuparea funcției de procuror-șef adjunct al DNA de către Călin Nistor, însoțită de avizul CSM, va fi înaintată de Ministerul Justiției  președintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirea. Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Direcției Naționale Anticorupție și adjuncții acestuia sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Șeful statului poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public.

Nistor a fost propus în funcția de adjunct al șefului DNA în 26 aprilie, de către ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Ministerul Justiției arăta că procurorul Călin Nistor a fost propus în funcția de adjunct al șefului Direcției Naționale Anticorupție întrucât a lucrat neîntrerupt în DNA din 2006, are o experiență semnificativă atât în ceea ce privește urmărirea penală, cât și activitatea managerială și cunoaște problematica instituției, fiind asigurată astfel continuitatea în activitatea instituției.

Procurorul Călin Nistor a asigurat interimatul la conducerea Direcției Naționale Anticorupție din 11 martie până în 15 mai, când funcția a fost preluată de Laura Codruța Kovesi. Călin Nistor și Carmen Gâlcă sunt în prezent procurori șefi adjuncți ai DNA, aceștia fiind delegați în funcții. Carmen Gâlcă, care ocupă din 2005 funcția de procuror șef adjunct al CSM, a cerut recent CSM eliberarea din funcție prin pensionare. Plenul CSM a amânat în 15 mai discutarea cererii de pensionare a lui Carmen Gâlcă, la solicitarea acesteia.

Călin Nistor lucrează ca procuror de 13 ani, din care aproape șapte ani în DNA, iar aproximativ patru ani a fost avocat în Baroul Vâlcea. Din 2006 până în 2008, Călin Nistor a fost procuror la DNA – Structura Centrală, apoi a condus DNA Pitești până în 10 martie 2013. Nistor a fost delegat în 11 martie în funcția de procuror șef al DNA. După preluarea conducerii DNA de către Laura Codruța Kovesi, Călin Nistor a fost delegat în funcția de procuror șef adjunct al DNA.

Magistratul a întocmit peste 45 de rechizitorii prin care au fost trimiși în judecată demnitari, arbitri de fotbal, oameni de afaceri, printre care se numără și Constantin Nicolescu, președintele Consiliului Județean Argeș, Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei sau omul de afaceri Cornel Penescu. În dosarele pe care procurorul Călin Nistor le-a trimis în instanță nu s-a înregistrat nicio achitare și nici nu au fost restituite la Parchet.

Președintele Traian Băsescu a semnat în 15 mai decretele de numire a lui Tiberiu Mihail Nițu în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a lui Dimitrie Bogdan Licu în funcția de prim-adjunct al procurorului general și a lui Codruț Olaru în funcția de adjunct al procurorului general.

Tot atunci au fost numiți Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Alina Mihaela Bica în funcția de procuror șef al Direcției de Investigație a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism și Elena Giorgiana Hosu în funcția de adjunct al procurorului șef al DIICOT. Cei șase procurori au primit în 9 mai avize pozitive din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Mediafax.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente