Aproape două milioane de români au hepatită B sau C, dar probabil că sunt mii care nu au fost diagnosticați, astfel că 9.000 de persoane vor beneficia de testări gratuite în cadrul campaniei „Împotriva hepatitei alături de pacienți”, în București și șase județe din țară. Potrivit inițiatorilor campaniei, numărul românilor care au hepatită B sau C fără să fi fost diagnosticați este de ordinul miilor.
În cadrul programului lansat miercuri, vor fi făcute 9.000 de analize pentru depistarea hepatitei B, destinate celor care prezintă riscul să fi contactat boala. Aceștia vor putea beneficia de testare gratuită în baza unui cupon pe care îl primesc de la medicul de familie. La program participă 100 de medici de familie din București și 180 din cele șase județe incluse în campanie: Prahova, Bacău, Mureș, Gorj, Buzău și Brașov.
Sunt vizate persoanele care au tatuaje, piercinguri și în cazul cărora se constată probleme hepatice. De asemenea, românii care au fost operați sau au primit transfuzii de sânge înainte de 1992 pot cere testarea. Hepatita B se transmite prin sânge, dar și în urma unui contact intim neprotejat cu o persoană care are hepatita B.
Campania „Împotriva hepatitei alături de pacienți” reprezintă un proiect-pilot de testare, realizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu Societatea Națională a Medicilor de Familie (SNFC) și Laboratoarele Bioclinica, cu sprijinul Bristol Myers Squibb.
Infecția cu virurul hepatitic B crește și de 10 ori riscul de a face cancer la ficat. În plus 50 la sută dintre pacienții care au infecția rămân purtători și după finalizarea tratamentului, de aceea este foarte importantă testarea pentru depistarea maladiei a spus, miercuri, cu ocazia lansării campaniei, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Dedu.
Prezent la eveniment, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a spus că un pacient bolnav trebuie să își testeze „consoarta” ca să vadă dacă are antigenul și să folosească prezervativul, a adăugat medicul.
La rândul ei, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNFC) spune că riscurile contactării infecției sunt mari în unele saloane de manichiură și pedichiură, și chiar în unele cabinete stomatologie.
De asemenea, românii vor fi chemați la analize și pentru depistarea virusului hepatitei C, printr-un program național întins pe următorii cinci ani, dat fiind că în România sunt cei mai mulți bolnavi de hepatită C din UE, iar în spatele lor sunt alții nedepistați care pot fi o sursă de îmbolnăvire. În prezent, testele pentru determinarea prezenței virusurilor hepatitice B și C costă în jur de 100 de lei.
Mediafax.ro