Sistemul educațional din Japonia este considerat un reper la nivel internațional, având în vedere realizările academice ale elevilor niponi, de-a lungul anilor. Cel mai recent raport PISA (Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) confirmă că japonezii continuă să ocupe locuri de top în ceea ce privește înțelegerea textelor scrise, matematica și științele.
De ce are succes sistemul educațional japonez?
În cadrul unui studiu realizat în anul 2005 de Universitatea Stanford (SUA), succesul academic al Japoniei se explică printr-o combinație de factori interni și externi care au modelat sistemul său educațional de-a lungul timpului. Experții sunt de acord că, de la perioada preșcolară până la învățământul superior, Japonia a creat un mediu care valorizează educația și promovează dedicarea față de învățare.
Astfel, ”Cel mai mare succes educațional al Japoniei este calitatea ridicată a educației de bază pe care o primesc majoritatea tinerilor când termină învățământul secundar. Deși scorurile au scăzut ușor în ultimii ani, elevii japonezi se situează în mod constant printre liderii mondiali la testele internaționale de matematică”, notau reprezentanții Universității Stanford.
Datele actuale susțin aceste concluzii. Statisticile recente arată că ”peste 95% dintre japonezi știu să citească și să scrie, ceea ce este impresionant, având în vedere că limba japoneză este una dintre cele mai dificile de citit și scris din lume”, conform specialiștilor.
În special, predarea limbii japoneze primește mai multă atenție în școlile din Japonia decât predarea limbii materne în alte țări, datorită dificultății de a învăța scrierea japoneză. De asemenea, în prezent, peste 95% dintre elevii japonezi de liceu finalizează studiile, comparativ cu 89% dintre elevii americani.
Se pune accentul pe disciplină și responsabilitate
Unul dintre aspectele cele mai remarcabile ale sistemului educațional nipon este accentul pus pe disciplină și responsabilitate încă de la o vârstă fragedă. Elevii japonezi sunt învățați despre valori precum munca asiduă, perseverența și respectul față de profesori și colegi încă din prima zi de școală.
În afirmaţiiloe lor”Japonezii cred că școlile nu ar trebui să predea doar competențe academice, ci și trăsături de comportament bune. Toți elevii și profesorii din Japonia curăță clădirile școlare în fiecare săptămână”, afirmă cei de la Stanford.
Profesorii îi îndeamnă în mod constant pe elevii japonezi să practice trăsături sociale admirate pe scară largă, cum ar fi efortul intens în orice ar face sau răspunsul animat la saluturile profesorilor”, se mai menționează.
Punerea accentului pe disciplină
Un aspect profund înrădăcinat în cultura țării – și etica muncii au fost esențiale pentru succesul academic al Japoniei, deoarece îi pregătește pe elevi să facă față provocărilor și să persevereze în cunoaștere.
Tocmai acest accent pe calitate și performanță academică a făcut ca elevii japonezi să se evidențieze în testele internaționale și să obțină rezultate remarcabile în domenii-cheie ale cunoașterii, așa cum reflectă cel mai recent raport PISA.
Importanța valorilor morale
Un aspect unic al sistemului educațional japonez este insistența pe educația morală și civică. Elevii nu învață doar concepte academice, ci li se predau și valori etice și morale, esențiale pentru o societate coezivă și armonioasă. Această combinație de educație academică și morală a contribuit la formarea unor cetățeni responsabili, care contribuie pozitiv la societatea japoneză.
Un alt factor important este sprijinul puternic și angajamentul părinților și al comunității în educația copiilor. Încă de la o vârstă fragedă, părinții japonezi participă activ la educația copiilor lor, oferindu-le sprijinul emoțional și academic de care au nevoie pentru a avea succes la școală și în viață. În plus, comunitatea japoneză, în ansamblul său, valorizează educația și îi recunoaște importanța pentru viitorul națiunii.