vineri, iulie 19, 2024
AcasăsusCare este cel mai important lucru la pornirea unui autovehicul în condiţii...

Care este cel mai important lucru la pornirea unui autovehicul în condiţii de frig ?

În condiții de frig intens, pornirea unui autoturism poate reprezenta o provocare. În special atunci când nu cunoști lucrurile pe care nu ar trebui să le faci niciodată într-o astfel de situație.

Părerea șoferilor este împărțită atunci când vine vorba despre pornirea autoturismului pe vreme rece. La fel și a specialiștilor. De exemplu, foarte mulți spun că este bine să pornești motorul cu câteva minute înainte de a pleca la drum.

Specialistul în conducere defensivă, Titi Aur, a explicat cum ar trebui să procedăm într-o astfel de situație.

Astfel, „Inginerii nu au reușit să ajungă la o concluzie. Sunt împărțiți în două tabere. Adevărul este următorul, nu că intru eu peste ei. Este adevărat și una și alta. Motorul rece, dacă îl soliciți, nu are nici performanță și se și uzează mai mult decât trebuie. Adică îl pornești și începi să accelerezi și îi dai să meargă normal, se uzează mult mai repede.

Dar și motorul, mergând la relanti, are nevoie de mult timp până se încălzește, ceea ce înseamnă că merge mai mult timp la rece. Este sigur că motorul la rece se uzează, se consumă mai mult decât motorul cald.

Inginerii au făcut tot felul de calcule, dar este foarte greu pentru că este vorba de foarte mult timp ca să îți dai seama care motor este mai uzat, să testez un motor numai într-un fel și alt motor în alt fel ca să ajungi la o concluzie.

Ideea este că dacă îl pornesc și încerc să plec cu mașina cât mai repede, fără să-l supraturez, fără să îl duc la limită, atunci se va încălzi mai repede și perioada de mers la rece este mai mică când mergi cu mașina decât când îl lași să funcționeze la relanti”, a declarat Titi Aur pentru dcnews.ro.

Care este temperatura ideală pentru motor?

În plus, „Deci taberele specialiștilor sunt împărțite. Unii spun: lasă-l până la minimum 60 de grade, ideal ar fi până la 80 de grade ca să ai o performanță normală a motorului.

Să stai în parcare până se încălzește asta înseamnă și un consum mai mare și o poluare inutilă într-un fel. Pe când dacă plec cu el imediat, fără să-l supraturez, atunci nu am nici performanța maximă, supraturare nu mă refer să dăm turometrul peste cap, mergi puțin mai cu grijă și se va încălzi mai repede.

Deci nu există o concluzie clară. Și una și alta este bună sigur, ce nu este bine e să nu îl pornești și să pleci din prima turat, accelerat ca și cum ar fi cald. Asta este cea mai dăunătoare mișcare”, a explicat specialistul în conducere defensivă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente