luni, decembrie 11, 2023
AcasăDivertismentCare este strategia PNL pentru super-anul electoral 2024

Care este strategia PNL pentru super-anul electoral 2024

PNL urmează să anunțe că „nu” va face alianță electorală cu PSD cel puțin, la alegerile europarlamentare din iunie 2024. Liberalii se reunesc în perioada 2-4 noiembrie, la Sinaia unde vor decide strategia politică pentru anul electoral care urmează. De altfel, conducerea PNL va prezenta în liderilor din teritoriu starea de facto a PNL-ului pe baza rezultatelor ultimelor sondaje comandate.

La ultima ședință a Biroului Executiv al PNL din 9 octombrie, președintele PNL, Nicolae Ciucă (susținător al alinaței cu PSD alături de secretarul general Lucian Bode) le-a transmis liberalilor că „formațiunea pe care o conduce are capacitatea şi forţa sa meargă singură în alegeri”.

„Președinții de filiale și conducerea executivă vor trebui să îşi stabilească direcţia pentru 2024. Am lăsat deschise toate ipotezele pe care putem lucra. PNL are capacitatea şi forţa sa meargă singur în alegeri. De ce să ne fie teamă? De trei ani suntem la guvernare! Sunt lucruri pe care le-am făcut bine şi altele mai puţin bine”, le-a transmis Ciucă, liberalilor în spatele ușilor închise.

Schimbarea opțiunii lui Nicolae Ciucă se datorează, pe de o parte opoziției primariilor și liderilor locali vis-a-vis de o alianță cu PSD și, pe de altă parte, rezultatului sondajelor care arată că votanții PNL nu acceptă candidaturi comune cu PSD.

„În primul rând liderii din teritoriu nu au acceptat alianța. Aceștia au transmis conducerii centrale că social-democrații pun presiune și racolează primarii PNL excesiv, iar o eventuală alianță electorală cu pesediștii va arunca partidul în aer. În plus, electoratul tradițional al PNL nu va fi convins să iasă la vot. La asta se adaugă și prezența scăzută la scrutinul pentru europarlamentare pentru că electoratul tradițional nu vede o miză în alegerile pentru parlamentul de la Bruxelles” au explicat surse din conducerea PNL.

Pe de altă parte, calcule interne ale liderilor PNL arată că partidul ar putea obține la alegerile pentru Parlamentul European un procent cuprins între 18-19% și cu redistribuirea mandatelor ar depăși cu puțin procentul de 20% .

„După ce partidul a ieșit din prima linie a guvernării, a intrat pe o ușoară creștere și avem premise bune să obținem un scor bunicel la europarlamentare dacă mergem separat de PSD. Putem coopta o parte din electoratul USR, iar procentele lui Simion scad și se duc spre Șoșoacă”, explică sursele liberale.

Alianța cu PSD amânată, dar nu exclusă în 2024. PNL vrea un pact de neagresiune în teritoriu

În continuare liberalii nu exclud colaborarea cu PSD și recunosc ca au nevoie de cel puțin un pact de neagresiune pentru viitoarele tururi de scrutin electoral.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente