vineri, mai 31, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCarte despre tezaurul României de la Moscova va fi lansată la Satu...

Carte despre tezaurul României de la Moscova va fi lansată la Satu Mare

Centrul Cultural GM Zamfirescu organizează joi, 9 martie, ora 19.00 Conferința publică și lansarea cărții ”Tezaurul României de la Moscova”, de Marian Voicu. Evenimentul are loc în Sala Amfiteatru a centrului. Intrarea este liberă.

Pentru cei mai mulți dintre români, Tezaurul înseamnă aurul Băncii Naționale a României. Și totuși, acesta reprezenta mai puțin de o zecime din valoarea bunurilor evacuate în Rusia în 1916 și 1917. Românii au expediat atunci tezaurele Băncii Naționale și ale Casei de Depuneri și Consemnațiuni, ale băncilor private și ale instituțiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de artă din muzee și colecțiile private, odoarele mănăstirești, colecțiile numismatice, arhivele statului, arhivele diplomatice, manuscrisele, cărțile rare, în fine, tot ce reprezenta, ca patrimoniu, identitatea națiunii române, începând cu secolul al XVI-lea.

Chestiunea Tezaurului este simplă: le-am dat rușilor toată avuția noastră, spre păstrare, cu acte în regulă. De 100 de ani le-o cerem înapoi. Pentru români, rezolvarea problemei Tezaurului ar duce la îmbunătățirea relației bilaterale.

MARIAN VOICU s-a născut în 1968. A absolvit Politehnica și Științele Economice. Lucrează de peste 20 de ani în televiziune și radio, ca moderator și producător. Timp de zece ani a realizat documentare pentru TVR despre comunitățile românești – de la istroromâni și aromâni până la românii de peste Bug și cei din Federația Rusă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente