vineri, aprilie 19, 2024
AcasăsusCe s-a schimbat practic, odată cu aderarea la spațiul Schengen aerian?

Ce s-a schimbat practic, odată cu aderarea la spațiul Schengen aerian?

Pregătiri intense pe Aeroportul Timișoara pentru un dublu eveniment istoric. Este vorba de inaugurarea noului terminal de plecări, construit cu 38 de milioane de euro, și de primul zbor după aderarea României la Schengen aerian.

Odată cu aderarea României la spațiul Schengen aerian, vor fi eliminate controalele de documente ale Poliției de Frontieră la călătoriile pentru destinațiile în spațiul Schengen. Singurele curse regulate din Timișoara unde românii vor călători ca până acum sunt cele spre Marea Britanie, cărora li se adaugă zborurile charter spre Turcia, Egipt sau Tunisia.

În 28 martie va avea loc inaugurarea noului Terminal Schengen de pe Aeroportul Timișoara, construit cu 38 de milioane de euro.

Filtrul de control al documentelor va dispărea, dar vor rămâne filtrele de securitate, obligatorii pentru orice zbor cu avionul. Atenție! Nimeni nu va putea călători fără documente de identitate, așa că nu faceți greșeala să plecați al aeroport fără buletin. În primul rând, biletul de avion nu se poate achiziționa fără date personale. 

În Terminalul Schengen, terminalul de Plecări Externe, care va fi inaugurat la 29 martie, pasagerii vor putea călători în țările din spațiul Schengen exact ca și cum s-ar duce acum la București. Călătoria într-o țară Schengen e exact ca și cum am călători în țara noastră. De reținut însă că omul nu este anonim într-un avion. La îmbarcare, vor fi controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deține boarding-pass-ul. Cel care călătorește este și cel care deține biletul. Așadar, nu, nu plecăm fără buletin de acasă”, a declarat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara.

Porți pe bază de raze X

Pe noul terminal vor exista șase aparate cu raze X pentru controlul de securitate al pasagerilor, care vor putea procesa 800 de pasageri pe oră.  

Bineînțeles, controlul de securitate nu va dispărea. Este necesar ca securitatea pasagerilor în timpul zborurilor să fie asigurată. Vom avea șase fluxuri de control al pasagerilor cu aparate cu raze x. De asemenea, vom avea porți de detectoare de metale și în premieră body scanere. Persoana trebuie să stea timp de două secunde, iar astfel ofițerii de la SRI obțin o imagine unde orice obiect străin va fi evidențiat. Vom putea identifica și obiecte nemetalice”, a mai declarat Andrei Obreja.

Dacă pe Terminalul Schengen pasagerii nu vor mai fi supuși controlului documentelor la trecerea frontierei de stat, în Terminalul non-Schengen este necesară implementarea unor măsuri care să satisfacă Standardul Schengen, dar și instrucțiunile Frontex. Aeroportul Timișoara a achiziționat șase porți automate de control al documentelor. Aceste porți analizează datele stocate în cipul pașapoartelor biometrice și compară aceste date cu biometria pasagerului care este prelevată prin intermediul cititorilor de amprente și a camerelor de luat vederi din dotata porților. În cazul în care sunt suspiciuni, aceste informații ajung la ofițerii poliției de frontieră”, a spus Andrei Obreja.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente