Prietenia cu cel mai puternic impact este prietenia dintre soț și soție, precedată de prietenia caracteristică vârstei, pregătitoare căsătoriei, drept urmare să ne îngrijim de aceasta mai mult decât orice altă tovărășie.
„Căsnicia e cheia înfrânării şi armonia dorinţelor, pecetea adâncii prietenii, băutura fără asemănare dintr-o fântână ferecată, de nepătruns celor lipsiţi de ea. Uniţi cu trupul, una în duh, unul pe altul se îndeamnă cu puterea dragostei lor. Căci căsnicia nu îndepărtează de Dumnezeu, ci ne aduce încă mai aproape de El, căci Însuşi Dumnezeu ne trage către ea.”
În următorul pasaj, deosebit de frumos, Sfântul Grigorie Teologul arată pe scurt multe dintre binecuvântările căsătoriei: „În vieţuirea noastră laolaltă, ne suntem unul altuia mâini, urechi şi picioare. Căsnicia îndoieşte (dublează) puterea noastră, pe prietenii noştri bucură, pe vrăjmaşi întristează. Grija împărtăşită face încercările uşor de trecut. Bucuriile împărtăşite, cu mult mai fericite sunt, iar bunăvoirea face bogăţiile mai plăcute; ba încă, pentru cei fără averi, mai desfătătoare decât bogăţiile este. Căsnicia e cheia înfrânării şi armonia dorinţelor, pecetea adâncii prietenii… băutura fără asemănare dintr-o fântână ferecată, de nepătruns celor lipsiţi de ea. Uniţi cu trupul, una în duh, unul pe altul se îndeamnă cu puterea dragostei lor. Căci căsnicia nu îndepărtează de Dumnezeu, ci ne aduce încă mai aproape de El, căci Însuşi Dumnezeu ne trage către ea”.
Astfel ca prietenii lui Hristos iubesc cu sinceritate pe toți oamenii, nu sunt iubiți însă de toți. Prietenii lumii nici nu-i iubesc pe toți, nici nu sunt iubiți de toți. Și prietenii lui Hristos, pe de o parte, păstrează continuu iubirea până la sfârșitul vieții lor, în timp ce prietenii lumii, o păstrează până ce se ceartă între ei, pentru lucrurile lumii. (Sfântul Maxim Mărturisitorul)