marți, decembrie 5, 2023
AcasăsusCeea ce nu poate face omul, fac îngerii lui Dumnezeu

Ceea ce nu poate face omul, fac îngerii lui Dumnezeu

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.

Lumea ingereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din fiinta Sa. Lucrarea principala a ingerilor este aceea de a-l intari si sustine pe om in a transfigura lumea.

Astăzi este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. O zi în care îi prăznuim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil şi, împreună cu ei, toate cetele îngereşti.

Astăzi este şi ziua îngerului nostru păzitor, pe care atât de rar îl luăm în considerare, căruia atât de multe lacrimi îi provocăm.

Mihail şi Gavriil sunt îngerii cei mai cunoscuţi, pentru că apar foarte des în textele Sfintei Scripturi. De aceea, şi noi ar trebui să ştim măcar câte două momente semnificative, care să-i aibă în prim plan pe fiecare dintre ei.

Sfântul Arhanghel Mihail este numit apărătorul Legii. El a pus capăt revoltei provocate de Lucifer şi de ceilalţi îngeri care au vrut să fie mai presus de Creator. Tot Sfântul Arhanghel Mihail i-a vestit lui Lot pieirea Sodomei şi Gomorei şi l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înaintea cuceririi Canaanului.

In iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtand in mana o sabie de foc, semn ca el pedepseste pacatul. Sfantul Arhanghel Mihail este pomenit in cartile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseste nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arata a fi un inger al dreptatii Dumnezeiesti.

Sfântul Arhanghel Gavriil este aducătorul veştilor bune. El a binevestit naşterea Domnului, dar şi naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. El a hrănit-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor şi a prăvălit piatra de la mormântul Mântuitorului.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia ortodoxa purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei si binecuvantarii. Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente