joi, aprilie 25, 2024
AcasăDivertismentCertificatul digital de vaccinare. Cum plănuiește UE redeschiderea turismului

Certificatul digital de vaccinare. Cum plănuiește UE redeschiderea turismului

Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”, un document care să ateste că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva Covid-19. Președinta CE, Ursula von der Leyen, spunea săptămâna trecută că obiectivul acestor certificate este „asigurarea că oamenii se pot bucura de libertatea de mișcare fără a pune în pericol sănătatea publică”.

„«Certificatul Verde Digital» va fi realizat pentru a facilita libertatea de mișcare și pentru a ne asigura că, în ciuda restricțiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat și doar la un nivel corespunzător”, se arată în scrisoarea trimisă de Ursula von der Leyen statelor-membre, conform Politico.

Comisia a argumentat că folosirea acestor certificate rămâne la latitudinea statelor membre, însă chiar și în aceste condiții, complicațiile legate de părerile diferite printre statele membre, strategiile diferite de vaccinare și îngrijorările cu privire la riscuri de confidențialitate și dileme morale pun probleme inițiativei.

Confidențialitatea și protecția informației, factori importanți în implementarea proiectului

Liderii UE s-au pus de acord asupra unui certificat de vaccinare „uniform” și „interoperabil” pentru scopuri medicale încă din ianuarie. Folosirea lui și pentru călătorii ar fi o funcție o adițională.

Dar dacă UE își dorește să aibă funcțional acest sistem până la vară, la timp pentru începutul sezonului turistic, atunci lucrurile trebuie să fie puse în mișcare foarte curând – certificatul trebuie implementat în sistemele de sănătate și de graniță individuale ale statelor, iar Comisia trebuie să stabilească un sistem comun pentru toate acestea – președinta Comisiei spunea despre realizarea acestuia că va dura cel puțin trei luni, iar un document trimis către delegațiile țărilor deja a ridicat problema unei durate de patru luni.

„Un sistem european nu poate funcționa decât dacă și sistemele naționale există deja și sunt funcționale”, le-a scris von der Leyen statelor membre, vineri, solicitând și ca deciziile anterioare să fie „implementate rapid” pentru adoptarea rapidă a acestei propuneri.

Ursula von der Leyen susține că certificatele vor respecta securitatea și confidențialitatea posesorilor și vor fi realizate conform principiilor de respectare a confidențialității informațiilor.

Reglementatorii spun, totuși, că detaliile sunt vagi în acest moment și se tem că autoritățile vor păstra informațiile pe o perioadă mult prea lungă.

Vojciech Wiewiorowski, supervizorul pentru protejarea datelor europene a calificat ideea unui pașaport de imunitate ca fiind „extremă”.

Reglementatorul francez, pe de altă parte, spune că implementarea sistemului este posibilă împreună cu respectarea regulilor de confidențialitate a informației din UE, însă crede că activiștii pentru confidențialitatea informației vor contesta în instanță orice fel de problemă și vor putea avea câștig de cauză. digi24

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente