Acasă Locale Stiri Satu Mare Chirbai țigănesc la Craidorolț

Chirbai țigănesc la Craidorolț

Chirbai țigănesc în judeţul Satu Mare. În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Craidorolț, luni 19 august 2019 s-a desfășurat Chirbaiul țigănesc în localitatea Craidorolț.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare și Mihai Gorcsi – liderul comunității rrome din Craidorolț și inițiatorul acestui festival.
În program au evoluat Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”, formațiile de dansuri țigănești din Craidorolț, Tășnad, Carei, Pișcolt, Tiream și Santău. Invitatul special a fost cunoscutul interpret Ruzsa Attika împreună cu formația sa.

Organizatorii apreciază că ediția de anul acesta a fost cea mai reușită dintre cele 40 organizate, având în vedere faptul că la manifestare au fost prezenți peste 2000 de participanți. Liderul Mihai Gorcsi declară că a avut această inițiativă de a organiza un chirbai țigănesc, în urmă cu 40 de ani, în ziua de 19 august indiferent a săptămânii cade această dată. Cei prezenți au putut admira măiestria artiștilor rromi, bogăția și varietatea unui folclor vital și energizant în același timp.
Cu acest prilej membrii Ansamblului Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” au ținut să aducă prin programul prezentat un omagiu fostului lor coleg, Sergiu Stoica, care a sfârșit în mod tragic anul trecut. Acesta este defapt și nepotul liderului Mihai Gorcsi care a fost impresionat de acest gest de mare prietenie și solidaritate.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente