Acasă Sanatate Cicoarea.Cel mai popular înlocuitor al cafelei

Cicoarea.Cel mai popular înlocuitor al cafelei

Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cofeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate – iată despre ce este vorba!

Cicoarea este o plantă perenă, din aceeași familie cu păpădia, care înflorește până toamna târziu și este folosită ca supliment alimentar sau pentru prepararea unei băuturi asemănătoare cafelei, în special de către cei care vor să renunțe (din motive medicale și nu numai) la consumul de cofeină. Cafeaua de cicoare este preparată din rădăcina acestei plante, care este prăjită și apoi fiartă. Rădăcina de cicoare conține o serie de nutrienți.

Valori nutriționale pentru 60 g de cicoare

Calorii: 44
Proteine: 0,8 g
Carbohidrați: 10,5 g
Fibre: 0,9 g
Vitamina B6: 7% din doza zilnică recomandată
Vitamina C: 5% din doza zilnică recomandată
Acid folic: 3% din doza zilnică recomandată.

Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină – o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și cu îmbunătățirea sănătății intestinale.

Ce beneficii pentru sănătate are cicoarea

Fibrele din rădăcina de cicoare au numeroase beneficii pentru sănătate și sunt adesea extrase pentru a fi utilizate ca aditiv sau supliment alimentar.

Cicoarea îmbunătățește sănătatea digestivă

Cicoarea îmbunătățește tranzitul intestinal și poate combate constipația. Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de fibre, care îmbunătățesc sănătatea digestivă. Datorită conținutului ridicat de inulină din rădăcina acestei plante, sănătatea intestinală are, de asemenea, de beneficiat de pe urmă consumului de cafea de cicoare. Un studiu¹ de 4 săptămâni efectuat pe 44 de adulți cu constipație a constatat că administrarea a 12 grame de inulină din cicoare pe zi a ajutat la înmuierea scaunului și la creșterea semnificativă a frecvenței mișcărilor intestinale, comparativ cu administrarea unui placebo.

Cicoarea poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Tot datorită conținutului de inulină, și nivelul de zahăr din sânge este redus prin intermediul consumului de cicoare. Oamenii de știință au făcut un studiu pe șoareci diabetici pentru a demonstra efectele inulinei din cicoare asupra zahărului din sânge. Administrându-le zilnic acest tip de inulină șoarecilor, timp de 8 săptămâni, cercetătorii au descoperit că inulina a stimulat metabolizarea carbohidraților, reușind astfel să reducă nivelul de zahăr din sânge.

Cicoarea poate susține pierderea în greutate

Unele studii sugerează că fibrele din rădăcina de cicoare pot regla pofta de mâncare și pot reduce aportul global de calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. 

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 48 de adulți cu exces de greutate a stabilit că administrarea zilnică a 21 de grame de oligofructoză derivată din cicoare, care este foarte asemănătoare cu inulina, a dus la o reducere medie semnificativă a greutății corporale, în timp ce grupul placebo s-a îngrășat. Acest studiu a constatat, de asemenea, că oligofructoza a contribuit la scăderea nivelului de grelină, un hormon care stimulează senzația de foame.

- Advertisment -

Cele mai populare

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Românii din diaspora încep să voteze astăzi

Campania electorală pentru alegerile parlamentare, desfășurată în condiții excepționale din cauza pandemiei de coronavirus, mai mult în mediul online, a ajuns la...

Comentarii recente