miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăPoliticaInternationalCiucă: România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european

Ciucă: România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european

Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV pentru România, într-un raport discutat, marți, în Colegiul Comisarilor. În urma anunțului de marți, premierul Nicolae Ciucă a apreciat decizia ca fiind ”o veste foarte bună” și ”un pas important către aderarea României la Spațiul Schengen”.

„Vestea foarte bună pe care o primim astăzi este dovada că România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european. Legile Justiției adoptate și promulgate de curând reprezintă una dintre cele mai importante reforme din domeniu din ultimii ani. Ridicarea MCV este un nou pas important pe care îl facem în vederea atingerii obiectivului nostru de țară: aderarea la Spațiul Schengen”, a scris premierul Ciucă într-un mesaj postat pe Facebook.

Premierul a mai adăugat că raportul Comisiei Europene „apreciază eforturile și progresele semnificative făcute de România pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia”.

Conform Raportului, România a făcut progrese în privința reformelor în Justiție și cele trei legi adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar. Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV.

Evaluarea României ar urma să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept. Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente