Acasă Locale Stiri Satu Mare Codul Fiscal ignorat la Carei de primar. Lucrări executate înainte de obținerea...

Codul Fiscal ignorat la Carei de primar. Lucrări executate înainte de obținerea aprobării CL

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor la obiectivul de investiții:,,Amenajarea și reabilitarea manejului din cadrul Castelului Karolyi din Carei,Faza 2,Tronson D,, a fost introdus pe ordinea de zi  a ședintei din data de 3 decembrie  2014,iscând controverse datorită faptului că lucrarea a fost încredintata firmei Tarr si chiar demarate lucrari de 3 miliarde lei vechi  chiar inainte de a fi supuse aprobarii Consiliului Local ,conform legislatiei  in vigoare.

La o săptămână de la aprobarea  de către consilierii majoritari,indiferenți la respectarea legalității ,se convoacă în 12 decembrie 2014  o ședința extraordinară în care se revocă hotărârea din 3 decembrie si se aprobă o alta,la care se prevăd  și cheltuielile neeligibile.

Beneficiara lucrărilor este nimeni alta decât Asociația Equus ,cea care  face afaceri în stilul brevetat de acum de apropiații primarului.

Dacă un ștrand se poate concesiona pentru suma modică de 1.000 de euro pe an pentru o societate care exploatează la liber apa geotermală,adica fără licență de exploatare și fără  nici o taxă de utilizare,de ce nu ar putea și o asociație privată să beneficieze de fonduri guvernamentale ( deși din proiecte nu reiese) pentru reabilitare,având ca  manager de proiect pe soțul administratoarei, să  nu plătească curent sau să nu fie înregistrată ca plătitor de impozite dar să perceapă taxe pentru activitățile prestate?

Clădirea în care își desfășoară activitatea asociația Equus a fost concesionata acesteia pe 50 de ani de către primăria Carei în timpul primului mandat al primarului Beko.

Chiar dacă  i s-a aprobat concesionarea cu redevență  0, administratoarea asociației avea  și are obligația de a plăti impozitul aferent pe clădire,conform Codului Fiscal în vigoare. Deși faptul a fost semnalat de mai multe ori primarului,deci neputând invoca de această dată… uitarea,acesta refuză să pună legea în aplicare. Nici până la această dată, Asociația Equus  nu este înregistrată la Serviciul de Impozite și Taxe  Locale ca plătitoare de impozite.

Consilierul Ciută la ședința din 3 decembrie 2014:

,,Dați-mi voie să vă spun ce am zis în ședința din 1 februarie 2013,conform celor mentionate in Procesul Verbal de atunci. Toți cetățenii acestui oraș, precum și societățile trebuie să plătească taxe și impozite. Nimeni nu are dreptul să facă excepție. Nu știu de ce și pe ce bază Asociația Equus Carei nu-și plătește impozitele pe spațiul unde își desfășoară activitatea. Am fost la serviciul taxe și impozite ca să verific acest aspect și am constatat că nici măcar nu este înregistrată această societate ca plătitoare de impozite. Rog serviciul de taxe și impozite ca să recalculeze taxele și impozitele  pe toată durata în care această societate a ocupat spațiul din parc. Domnul primar, în luarea de cuvânt spune, sunt de acord cu cele sesizate de domnul consilier Ciută și voi verifica eu personal situația. ..

Nu știu dacă s-a verificat sau nu, dar cert este că nici astăzi, asociația nu-și plătește impozite. Sunt la fel de sigur că face parte din grupul de interese din primăria Carei și probabil nu va plăti niciodată impozite”.

La aceiași ședință de CL din 3 decembrie 2014,consilierul Ciută a atras atentia asupra faptului că lucrările de reabilitare a grajdului sunt în toi,înainte de a fi  aprobate de Consiliul Local. Manager de proiect este soțul administratoarei asociației beneficiare.

Astăzi avem în față un proiect în care noi trebuie să alocăm, rotund spun, 300.000 lei, adică 3 mld. bani vechi pentru a repara un grajd. Mai fac precizarea că lucrările deja au început.Șarpanta este deja făcută fără sa fie aprobat acest proiect. Eu zic că este deja prea mult. Și am o rugăminte, sunt convins că se va aproba acest proiect. Avem hotărârea ,,amenajarea și reabilitarea manejului din cadrul Castelului Karolyi. Vă rog frumos, în loc de manej, scrie-ți grajd.Că de fapt,asta facem, reparăm un grajd cu 3 miliarde’’. 

Cu toate că primarul Kovacs are acces la toate documentele din cadrul serviciilor din UAT Carei și deci  poate oricând verifica veridicitatea celor afirmate de consilierul Ciută,acesta preferă să joace în continuare cartea mincinosului dovedit dar care se justifică cu lucrările în folosul comunității,chiar dacă acestea,tot conform  documentelor,prejudiciază serios bugetul local prin  lipsa unei gestionări corecte a lor.

,,Eu aș vrea fără să citesc povești și dezinformări, în programul național de dezvoltarea locală, așa-zisul PDL, noi suntem cuprinși în cu 4 obiective, unul este castelul cu 1 milion euro, altul este primăria cu 600000, celălat este acest manej, domnul Ciută nu știe ce e ăla manej și nici nu încerc să-i explic și încă 2 proiecte și anume cantina Agro și să facem 3 săli pentru Casa de Cultură și al patrulea nu vom fi în stare să-l materializăm sincer, pentru că titlul acelui proiect este continuarea lucrărilor la castelul Karolyi, nu suntem pregătiți. Recunoasc că aceste proiecte când le-am cuprins în programul național de dezvoltare a fost o discuție cu domnul ministru Dragnea și asta am reușit, zic eu, ca să cuprindem, mai mult pentru 1,600.000 de euro s-au depus facturile, se vor deconta în următoarea perioadă lucrările, fiind făcute. Aceste lucrări, sper eu, să le putem termina în scurt timp prin  contract cu Guvernul României și să fie onorat acest contract. ….. a afirmat primarul Kovacs,făcând referire la  înțelegerea avută în campania electorală  cu vicepremierul Dragnea,în baza căreia Eugen Kovacs a îndemnat toți maghiarii să voteze cu Ponta pentru a primi apoi fondurile promise.

La o săptămână de la aceste discutii,primarul inițiază un alt proiect de hotărâre,anulându-l pe cel din 3 decembrie,pentru a cuprinde și cei 6.400 lei cheltuieli neeligibile.

Inafara intervenției consilierului Bucureștean,ceilalți consilieri din alianța împotriva economisirii banului public,au fost simpli spectatori,niciunul nefiind curios să afle de ce o asociatie  nu își plătește obligatiile financiare către oraș,diminuând în acest fel încasările la bugetul local.

Nici alocarea sumei de 338.457 lei pentru reabilitarea grajdului și începerea lucrărilor înainte chiar de a fi aprobate nu au stârnit interesul  celorlalți alesi locali,trimiși de careieni pentru a-i reprezenta și pentru a le  proteja  bugetul local.

Corpul D  pentru care se alocă sumele menționate este totuși grajd și nu manej cum eronat s-a exprimat primarul,fapt consemnat ulterior și  în raportul de specialitate întocmit de primăria Carei.

Daniela Ciută

- Advertisment -

Cele mai populare

Metode de atenuare a stresului

Stresul este un factor ce ne destabilizează viețile, de aceea e important să știm să-l controlăm. Stresul a devenit acest...

Deznădejdea nu este creştinească! Dumnzeu este speranță, lumină și iubire!

Deznădejdea se împuterniceşte, căci se hrăneşte din ea însăşi. Când deznădejdea este mai puternică, se pierde nădejdea. Ne simţim despărţiţi de Dumnezeu...

Evaluare Națională 2021.Adaptarea la pandemie și școala online

Pe fondul pandemiei și a școlii online, Ministerul Educației a decis să adapteze programa pentru examenul de evaluare națională și să elimine...

Ordonanță de urgență pentru companiile din domeniul Horeca

Principiul "primul venit, primul servit" a fost eliminat din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind măsurile de sprijin pentru companiile din domeniul...

Comentarii recente