marți, ianuarie 31, 2023
AcasăPoliticaCondamnații penal nu vor mai putea fi aleși în funcții publice

Condamnații penal nu vor mai putea fi aleși în funcții publice

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, două iniţiative legislative care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea, titrează Digi24.

Proiectele modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

„Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”, prevede textul adoptat la cele două proiecte. Legea interzice și candidaturile condamnaților pentru abuzuri sexuale asupra copiilor 

Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestor proiecte, astfel proiectul de act normativ merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

„Cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele. Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale!

Tot acum s-a mai aprobat un proiect de lege la care am fost coinițiator, alături de colegi PNL, USR și PSD. Și care prevedea inițial că nu pot fi aleși în alegerile parlamentare și locale, persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni contra vieții, contra libertății persoanei, contra libertății și identității sexuale și rele tratamente aplicate minorului. Forma finală adoptată este însă mult îmbunătățită, pe modelul din proiectele PNL, în sensul că persoanele condamnate pentru infracțiuni cu intenție nu pot depune candidaturi și nu pot fi alese nici la locale, nici la parlamentare, nici la prezidențiale.

Mulțumesc colegei mele, deputata Diana Morar, pentru că s-a bătut ca legea asta să iasă în forma aceasta. PSD, votând aceste legi a recunoscut că a greșit mult în trecut împotrivindu-se unui lucru dorit de societate, fără condamnați în funcții publice.

Iar campania USR cu „Fără penali în funcții publice” de modificarea Constituției rămâne fără obiect. Pentru că, acum, prin legile inițiate de mine și PNL, avem garanția că în Parlament și în alte funcții publice nu vor mai ajunge persoane al căror trecut îi ajunge adesea din urmă.

Vin târziu toate aceste modificări legislative? Nu, vin fix înainte de un 2024 complicat, cu toate tipurile de alegeri. Și bine ar fi să nu fie niciun român naiv, nici dispus să deschidă ușa către fake-news sau să accepte predici politicianiste. Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, a transmis președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente