Acasă Religie Conștiința, gândul lui Dumnezeu din om

Conștiința, gândul lui Dumnezeu din om

În conștiință, omenescul se întâlnește cu dumnezeiescul. Ea e și a lui Dumnezeu și a omului. Prin ea, omul se află în legătură ontologic-dialogică cu Dumnezeu. Ea e fața omului întoarsă spre Soarele existenței.

Conștiința e gândul sădit de Dumnezeu în om, ca o scânteie fierbinte și luminoasă. Conștiința luminează deplin mintea și o obligă să facă deosebirea între bine și rău.

În conștiință, omenescul se întâlnește cu dumnezeiescul. Ea e și a lui Dumnezeu și a omului. Prin ea, omul se află în legătură ontologic-dialogică cu Dumnezeu. Ea e fața omului întoarsă spre Soarele existenței. Ea e gândul lui Dumnezeu, dar «semănat» în om și prin aceasta ține de om. Prin ea, omul vorbește cu sine, dar prin sine vede pe Dumnezeu și răspunde lui Dumnezeu.

Prin poruncile și mustrările de caracter absolut ale conștiinței grăiesc poruncile și mustrările lui Dumnezeu. Omul e un pol al lui Dumnezeu.

O conștiință fără minte sau rațiune nu poate lucra. Dar nici acestea, fără conștiință. De aceea mintea sau rațiunea omului e și ea luminoasă, dar și fierbinte, căci are în ea dorința fierbinte nu numai de a cunoaște un adevăr indiferent, ci adevărul ca bine, ca cel ce-l poate ferici, face bun.

Nu se poate să fii aproape de Dumnezeu fără a fi într-un fel luminat, chiar dacă nu-ți dai seama de luminile care vin de sus. Dar bucuria aceasta de a intui o valoare religioasă, bucuria care îți vine dintr-un cuvânt al Mântuitorului la care meditezi sau bucuria care-ți vine din conștiința că Dumnezeu e Tatăl nostru, că Dumnezeu ne iubește, că noi ne revărsăm iubirea față de Dumnezeu și Dumnezeu își revarsă iubirea față de noi, e o lumină. Când mă gândesc la cuvintele Psalmului 102Pe cât sunt de sus cerurile deasupra pământului pe-atât de mare bunătatea lui Dumnezeu spre cei ce se tem de Dânsul. Cât de departe e răsăritul de apus, atât a depărtat El de la noi fărădelegile noastre. Cum miluiește un tată pe fiu, așa miluiește Domnul pe cei ce se tem de Dânsul.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Ce vreme îi așteaptă pe sătmăreni în perioada următoare

Vremea va rămâne închisă, cu șanse de precipitații, și în weekend și pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile vor începe și ele să...

Regina Elisabeta le răspunde lui Meghan și Harry

Regina Elisabeta a II-a s-a declarat întristată de dificultățile prin care au trecut Meghan Markle și prințul Harry. Cei doi au vorbit...

Comentarii recente