Acasă Locale Constituția, motiv de dispută în USL

Constituția, motiv de dispută în USL

constitutia_romaniei_55_81963900Săptămâna aceasta am putea afla cum va arăta noua Constituţie. Crin Antonescu a declarat că actul fundamental este prioritatea zero şi că toate modificările importante vor fi analizate în următoarele zile. Dezbaterile se anunţă încinse, liderii USL venind cu poziţii diferite în multe privinţe. Noua Constituţie şi regionalizarea ar urma să fie supuse referendumului naţional, în toamnă.

Ultimul scandal a fost legat de dreptul fundamental al proprietăţii. Premierul Victor Ponta a anunţat că vrea confiscarea averilor ilicite. Acest lucru nu se poate face decât printr-o modificare a Constituţiei. Liberalii se opun însă. La fel şi maghiarii, care spun că dreptul la proprietate este sfânt. Trebuie găsită o soluţie, spunea Crin Antonescu care preciza că deciziile se iau întotdeauna în USL, prin consens.

Un alt punct sensibil se referă la Curtea Constituţională. Senatorul PNL Tudor Chiuariu propune mutarea sediului CCR în ţară, pentru eliminarea presiunilor politice. O idee catalogată drept fantezistă de premierul Victor Ponta. Preşedintele PNL a declarat şi el că propunerea lui Chiuariu este opinia sa personală şi nu una agreată în interiorul partidului.

Nu s-a ajuns la o concluzie nici în ceea ce priveşte scăderea pragului pentru validarea referendumului. În prezent există mai multe variante. Nici proiectul privind împărţirea României pe regiuni nu este definitivat şi cel mai probabil va mai dura până când liberalii şi social-democraţii vor ajunge la o concluzie.

Toate neînţelegerile au făcut ca proiectul de modificare a Constituţiei să ajungă în Parlament mult mai târziu decât era programat. Abia după 15 mai Forumul Constituţional va prezenta propunerile venite din partea societăţii civile, iar după data de 20 mai documentul va intra în dezbatere parlamentară. Până atunci, rămâne de văzut dacă aleşii îşi vor concentra atenţia şi asupra proiectului preşedintelui Traian Băsescu de revizuire a legii fundamentale, aflat în legislativ încă din 2011.

Realitatea.net

- Advertisment -

Cele mai populare

Imunitatea la copii,toamna

Imunitatea se dezvoltă în timp, prin urmare, cu cât suntem mai expuși factorilor de mediu, cu atât sistemul nostru imunitar se dezvoltă...

Kereskenyi Gabor câștigă încă un mandat la primărie

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor a câştigat detaşat alegerile locale de duminică, cu peste 18.000 de voturi, fiind urmat de candidatul...

România tratată cu dispreț.De ce?!

Uniunea Europeană dă încă o dată dovadă că România este considerată o țară de mâna a III-a, o piață de desfacere și...

Condamnat la închisoare,votat de cetățenii capitalei la Primărie

Piedone, condamnat la peste 8 ani de închisoare în primă instanță, a câștigat Primăria Sectorului 5. Cristian Băcanu, candidatul susținut de...

Comentarii recente