De câteva zile, pe rețelele de socializare circulă informații conform cărora românii intenționează să boicoteze supermarketurile luni, 10 februarie. Mulți dintre susținătorii acestei inițiative afirmă că nu mai vor să contribuie la îmbogățirea marilor lanțuri de magazine străine, considerând că prețurile au crescut exagerat în ultima perioadă. În plus, aceștia acuză faptul că pe rafturi se găsesc din ce în ce mai puține produse românești, în timp ce mărfurile de import domină magazinele.
Ce înseamnă, de fapt, termenul „boicot”? Este refuzul de a cumpăra sau de a susține un produs, serviciu sau activitate ca formă de protest sau pentru a exercita presiuni asupra unei persoane, organizații sau țări.
Această „mișcare” a început la sfârșitul lunii ianuarie în Croația, unde cetățenii au declanșat un boicot național împotriva supermarketurilor, protestând împotriva scumpirilor. De exemplu, într-un singur weekend, magazinele au raportat vânzări cu 50% mai mici, iar comercianții au fost șocați de amploarea fenomenului într-un timp atât de scurt.
Acest protest a fost inițiat de grupuri de consumatori și a avut drept scop un singur lucru: să pună presiune asupra comercianților. De asemenea, protestul reflectă frustrarea tot mai mare a consumatorilor, care resimt direct impactul scumpirilor, indiferent de nivelul veniturilor.
„Ne-am prins că prețurile au luat-o razna. Ne-am trezit după ce am aflat de croați, dar mai bine acum decât niciodată. Hai să nu mai cumpărăm de la ei și veți vedea cum suferă”, a scris un alt român.
„La boicotul din 10 februarie, soluția nu este ieftinirea produselor pentru că atunci marfa lor va fi vândută mai bine. Rafturile trebuie să fie umplute cu mâncare românească. Fiți înțelepți!”, a adăugat un alt internaut.