sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusContribuabilii nu se vor mai deplasa la sediul ANAF. Emiterea si transmiterea...

Contribuabilii nu se vor mai deplasa la sediul ANAF. Emiterea si transmiterea documentelor s-ar putea realiza electronic

Contribuabilii ar putea transmite catre ANAF si ar putea primi de la autoritatea fiscala anumite documente prin mijloace electronice, fara sa mai fie nevoie sa utilizeze serviciile postale sau sa se deplaseze la sediul unitatilor fiscale. Aceste facilitati sunt cuprinse intr-un proiect de act normativ care urmeaza sa modifice Codul de procedura fiscala. 

Ministerul Finantelor (MFP) intentioneaza sa dezvolte un sistem de comunicare electronica intre contribuabili si organele fiscale si de asemenea, sa stimuleze transmiterea prin mijloace electronice a unor documente. In acest sens, ministerul a lansat ieri in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta  prin care urmeaza sa modifice Codul de procedura fiscala.

Mai exact, documentul cuprinde o serie de masuri care le vor permite contribuabililor sa primeasca de la Fisc si sa transmita catre acesta anumite documente, prin mijloace electronice, fara sa mai fie nevoie sa se deplaseze la sediul unitatilor fiscale.

ANAF ar putea emite acte administrative si in forma electronica

Codul de procedura fiscala prevede ca actul administrativ fiscal  este emis  numai in forma scrisa,  de organul fiscal competent in aplicarea legislatiei privind stabilirea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor fiscale.

Acest lucru insa, urmeaza sa se schimbe. Conform proiectului de ordonanta de urgenta lansat ieri in dezbatere publica, ANAF ar putea emite actele administrative nu doar pe suport hartie, asa cum se intampla in prezent, ci si in forma electronica .

„Actul administrativ fiscal se emite in scris, pe suport hartie sau in forma electronica ” , mentioneaza sursa citata.

Documentul emis in forma electronica va cuprinde, conform proiectului de ordonanta de urgenta, urmatoarele elemente:

  • denumirea organului fiscal emitent;
  • data la care a fost emis si data de la care isi produce efectele;
  • datele de identificare a contribuabilului sau a persoanei imputernicite de contribuabil, dupa caz;
  • obiectul actului administrativ fiscal;
  • motivele de fapt;
  • temeiul de drept;
  • numele persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii;
  • posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia;
  • mentiuni privind audierea contribuabilului.

Datele de mai sus se regasesc in prezent si pe actele administrative pe suport hartie, cu mentiunea ca aceastea mai au in plus semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum si stampila organului fiscal emitent.

Actele in forma electronica nu vor contine stampila organului emitent, insa vor trebui semnate. Concrect, in proiectul de act normativ se specifica ca aceste tipuri de acte vor purta o semnatura electronica , care va fi diferita in functie de institutia emitenta.

Astfel, actele administrative fiscale electronice eliberate de organele fiscale din cadrul ANAF  urmeaza sa fie semnate cu semnatura electronica extinsa a Ministerului Finantelor Publice , in timp ce documentele emise de compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale  vor purta semnatura electronica extinsa a autoritatii administratiei publice locale din care face parte organul fiscal emitent .

In ceea ce priveste comunicarea actelor administrative fiscale electronice, aceasta se va realiza prin mijloace electronice de transmitere la distanta ori de cate ori contribuabilul va opta  pentru aceasta modalitate de comunicare .

„Mijloacele electronice de transmitere la distanta, procedura de comunicare a actelor administrative fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si conditiile in care aceasta se realizeaza se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, sau dupa caz, prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice” , se precizeaza in dispozitiile propuse de MFP.

Cererile catre Fisc, transmise prin mijloace electronice la distanta

Conform proiectului de ordonanta de urgenta, emiterea de catre ANAF a actelor administrative in forma electronica nu este singura facilitate de care ar urma sa beneficieze contribuabilii. Astfel, in Codul de procedura fiscala ar putea fi introdus un nou capitol privind transmiterea cererilor de catre contribuabili si identificarea acestora in mediul electronic.

Mai precis, contribuabilii ar putea transmite organului fiscal competent cereri, inscrisuri sau orice alte documente si prin mijloace electronice de transmitere la distanta .

Data depunerii cererii, inscrisului sau documentului va fi data inregistrarii acesteia/acestuia, astfel cum rezuta din mesajul electronic transmis de registratura electronica a Ministerului Finantelor sau a autoritatii administratiei publice locale, dupa caz, se arata in proiectul de act normativ.

Potrivit reglementarilor propuse de MFP, contribuabilii care vor depune cereri, inscrisuri sau documente la organul fiscal, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, urmeaza sa se identifice in relatia cu organul fiscal in doua moduri.

Pe de o parte, persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere vor utiliza  certificate digitale calificate.

Pe de alta parte, persoanele fizice, altele decat cele mentionate anterior, vor folosi, la transmiterea cererilor catre Fisc prin mijloace electronice,  certificat digital calificat, credentiale de tip utilizator/parola, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive  stabilite prin ordin al MFP sau, dupa caz, prin ordin comun al MFP si al ministrului dezvoltarii regionale. In acest caz, cererile, inscrisurile sau documentele se vor considera semnate daca vor fi indeplinite toate conditiile privind procedura de transmitere.

Procedura privind transmiterea cererilor, inscrisurilor sau documentelor de catre contribuabili, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, urmeaza sa fie aprobata prin ordin al presedintelui ANAF sau, dupa caz, prin ordin comun al MFP si al ministrului dezvoltarii regionale, se precizeaza in documentul citat.

Ce servicii online pot folosi in prezent contribuabilii?

ANAF a lansat de-a lungul timpului mai multe facilitati online pentru contribuabili. Spre exemplu, autoritatea fiscala a pus la dispozitia firmelor o aplicatie care le permite acestora sa-si acceseze dosarul fiscal, adica toate informatiile referitoare la vectorul lor fiscal declaratiile depuse la ANAF sau obligatiile de plata restante. Detalii despre acest serviciu gasiti aici.

De asemenea, contribuabilii au posibilitatea sa primeasca asistenta prin e-mail, dar si sa depuna online cele mai importante declaratii fiscale si raportarile financiare anuale.

Mai mult decat atat, la finalul lunii aprilie 2013, ANAF a lansat  un nou serviciu pentru contribuabili, „Acces date prin SMS” , prin care ei pot obtine informatii publice despre un anumit agent economic doar trimitand un mesaj text la numarul 1300 cu codul de identificare fiscala al societatii despre care vor sa afle date. Contribuabilul va primi, tot prin SMS, urmatoarele informatii despre firma: codul de identificare fiscala, denumirea sa, daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA, daca este sau nu inactiva fiscal, daca aplica TVA la incasare. Mai multe informatii despre acest serviciu puteti citi in acest articol.

Potrivit unui comunicat recent al MFP, ministerul ar putea implementa in 3-6 luni un proiect privind transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii. De asemenea, Finantele cauta modalitati, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii folosind user name si parola.

Mai mult, MFP analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro  si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente