Acasă Locale Stiri Satu Mare Controalele inspectorilo OPC în perioada 09.02 - 13.02.2015

Controalele inspectorilo OPC în perioada 09.02 – 13.02.2015

În perioada 09.02 – 13.02.2015 în conformitate cu programul privind tematicile de control pe trimestrul I 2015 s-a desfășurat o acțiune tematică de control privind :
– respectarea prevederilor legale la indicarea prețurilor la comercializarea produselor alimentare;
– încadrarea în data durabilitătii minimale, respectiv data limită de consum ( produse perisabile din punct de vedere microbiologic) a produselor alimentare existente la comercializare;
Controlul s-a desfășurat în rețeaua de comercializare de pe raza judetului Satu Mare, fiind verificati 10 operatori economici,cantitatea cu abateri fiind de 78.8 kg din total cantitate controlata de 623 de kg .
Deficiente constatate

-la indicarea prețurilor la comercializarea produselor alimentare
indicarea concomitentă, în cazul produselor alimentare preambalate, a prețului de vânzare și a prețului pe unitatea de măsură ( pentru compararea cu ușurință a prețurilor produselor);
Un operator economic din localitatea Lazuri, nu avea afisate (la produsele fitosanitare-pesticide) preturile de vanzare si pe unitatea de masura, aceeasi deficienta constatandu-se si la alti doi operatori economici din localitatea Noroieni jud .Satu Mare ( la: pulpe pui, pasta mici, carne tocata, oua-40 buc.) si din localitatea Bercu Jud Satu Mare la (detergenti, tampoane igienice, batiste hartie, etc).
– la indicarea preturilor pe unitatea de masura la produsele vandute vrac, prin cantarire ;
Trei operatori economici din localitatea Nisipeni , nu aveau indicate preturile la Bercu (legume-fructe, napolitane),la (biscuiti, turta dulce, napolitane, legume-fructe, etc.) sau la (portocale) din Satu Mare .
-la încadrarea în data durabilității minimale/data limită de consum a produselor alimentare existente la comercializare.
Produse cu data durabilitatii minimale depasita, s-au depistat la comercializare la 4 operatori economici Localitatea Lazuri (ciocolata) din localitatea Petresti la parizer),la (strudel cu mac, rulada pizza) si din localitatea Bercu la (pipote, carne tocata). Toate aceste produse au fost oprite definitiv de la comercializare si au fost retrase din circuitul consumului uman, iar operatorii economici au fost sanctionati contraventional.

Doi operatori din Satu Mare nu avea afisata placheta INFOCONS. Placheta se poate descarca si de pe site www.anpc.gov.ro,

Sanctiuni
In urma actiunii de control au fost aplicate sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de 14.000 lei fiind oprite definitiv de la comercializare 10,3 kg produse, in valoare de 278,85 lei.

Sfatuim consumatorii sa citeasca atent etichetele produselor alimentare, astfel incat sa aleaga doar produse a caror data de expirare sa nu fie depasita. De asemenea, ofertele existente la promotie trebuie verificate de consumatori astfel incat sa nu le afecteze interesul economic.

- Advertisment -

Cele mai populare

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Hamilton campion în MP al Rusiei! Victoria cu nr. 100 din carieră

Duminică a avut loc cursa din cadrul Marelui Premiu al Rusiei ce se desfășoară...

Florin Cîţu este noul președinte al Partidului Naţional Liberal

Premierul României, Florin Cîțu, este noul președinte al Partidului Naţional Liberal - PNL după...

Atletico Madrid a pierdut în deplasare cu ultima clasată. Liverpool a remizat cu nou promovata Brentford

Ultima clasată din campionatul Spaniei, Deportivo Alaves i-a administrat prima înfrângere din acest sezon formației pregătite de Diego...

Comentarii recente