Acasă Locale Stiri Satu Mare Convoiul umanitar rusesc intră în Ucraina: "Este adevărat, primele vehicule au ajuns...

Convoiul umanitar rusesc intră în Ucraina: „Este adevărat, primele vehicule au ajuns în Lugansk”

Rusia a decis să trimită, fără să mai aștepte, către estul Ucrainei convoiul său umanitar, staționat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate „pretextele” pentru întârzierea lui au fost epuizate, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe. Convoiul rus care a traversat vineri frontiera Ucrainei a intrat în bastionul insurgent Lugansk, destinația sa, anunță un purtător de cuvânt al rebelilor proruși.

Un consul onorific lituanian din orașul ucrainean Lugansk a fost răpit și asasinat de insurgenți proruși, acuză Guvernul Lituaniei, citat de AFP.

„Am aflat cu profundă tristețe că domnul Mikola Zeleneț, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit și asasinat de teroriști”, afirmă Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

 18:50 Zeci de camioane ruse au ajuns în orașul Lugansk”Este adevărat, primele vehicule au ajuns în Lugansk”, a declarat Konstantin Knirik, un purtător de cuvânt al rebelilor proruși.

Un oficial local a confirmat că 20 de camioane ruse au ajuns în centrul orașului Lugansk.

18:41 – Vladimir Putin: Orice altă întârziere a convoiului umanitar ar fi fost „inacceptabilă”

Orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost „inacceptabilă”, i-a transmis președintele rus, Vladimir Putin, cancelarului german Angela Merkel, conform unui comunicat al Kremlinului citat de AFP.

„Date fiind tergiversările Kievului, Rusia a decis să trimită camioanele în Ucraina, pentru că orice altă întârziere ar fi fost inacceptabilă”, i-a spus Putin cancelarului german.

Vladimir Putin a exprimat „preocupare” în legătură cu „escaladarea utilizării forței armate de către armata ucraineană” în estul Ucrainei.

13:44 – Kievul acuză Rusia de „invazie directă”, după intrarea convoiului umanitar rus în Ucraina

Șeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de „invazie directă”, după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aștepta să fie inspectat.

„Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roșii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenția Interfax-Ukraine.

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi și în cursul nopții de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiași surse.

„Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor”, a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenți, nu doar la civili.

Un alt oficial ucrainean a subliniat că Moscova este „în totalitate responsabilă” de securitatea convoiului său.

- Advertisment -

Cele mai populare

Cu respect! Totuși…cine sunteți?

Am avut parte zilele acestea de o adevărată năvală de candidați pentru alegerile locale, semn că pofta de ciolan nu a putut...

Interviu Adrian Cozma

1.Cum a decurs campania electorală? Ce credeți că a atras atenția în această campanie? Adrian Cozma: Am făcut o...

Alegători și aligatori

Trebuie să recunoaștem că – cel puțin până acum – campania electorală pentru alegerile locale nu ne-a oferit chestii spectaculoase. Nu am...

PRIMAR DE SOCOND-CORNEA MARE NICOLAE

Varsta : 38 ani Studii : Facultatea de Teologie, specializarea teologie-istorie, Universitatea Oradea          ...

Comentarii recente