vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleNationaleCopiii cu vârsta de peste 14 ani vor putea lucra cu plată...

Copiii cu vârsta de peste 14 ani vor putea lucra cu plată în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și modeling

61541877

Copiii vor putea desfășura activități lucrative remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și modeling, în baza unor convenții între organizator și părinți/reprezentant legal al copilului sau direct cu copilul, dacă acesta a împlinit 14 ani, cu acordul prealabil al părintelui.

Activitățile remunerate pot fi prestate de copii în calitate de actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, la teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, alte concursuri sau activități de scenă, dar și la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio și televiziune, cu sau fără scopuri publicitare, conform unei hotărâri aprobate de Guvern.

Copiii mai pot presta activități de figurant sau model la ședințe foto, cu sau fără scopuri publicitare, figurant sau model la prezentări de modă și sportiv profesionist în sportul de performanță.

Documentul mai prevede că repetițiile de orice fel, precum și orice altă etapă menită să asigure buna desfășurare a activităților, sunt considerate parte integrantă a acestora.

Activitățile prestate de copil în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling se vor desfășura cu respectarea mai multor condiții: să nu fie munci periculoase pentru copii, să se desfășoare între anumite intervale orare ale zilei, în funcție de vârsta copilului. De asemenea, durata activității prestată de copii trebuie să nu depășească un anumit număr de ore săptămânal și zilnic, în funcție de vârsta copilului, iar aceste activități să fie însoțite de pauze.

Pe durata prestării activităților, copilul trebuie să fie însoțit de un adult, care poate fi unul dintre părinți/reprezentant legal, ori o persoană desemnată de părinți/reprezentant legal al copilului, față de care copilul a dezvoltat o relație de atașament sau o persoană desemnată de organizator și agreată de comun acord cu părinții/reprezentantul legal al acestuia.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, prestarea de către copii a activităților menționate este condiționată de informarea prealabilă a serviciul public de asistență socială, prin depunerea unei note de informare înainte de începerea efectivă a activității. Aceasta trebuie depusă de către părinți/reprezentantul legal al copilului la serviciul public de asistență socială de la domiciliul copilului cu o serie de documente.

Sumele obținute de copil ca urmare a activității prestate vor fi administrate conform dispozițiilor Codului Civil. Dacă există suspiciuni cu privire la utilizarea de către părinți/reprezentanți legali a sumelor obținute de copil în alt scop decât cel al interesului superior al acestuia, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului se autosesizează și solicită părinților sau reprezentantului legal să prezinte un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile copilului obținute din activitățile prestate.

În cazul în care părintele/reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obținute de copil, Direcția poate sesiza instanța de tutelă.

Actul normativ prevede și sancțiuni contravenționale cuprinse între 1.000 și 8.000 de lei, în cazul în care părinții sau organizatorii nu respectă condițiile impuse.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente