marți, mai 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCopiii de la Carei nu au fost exploatați. Verdict DIICOT

Copiii de la Carei nu au fost exploatați. Verdict DIICOT

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că părinții copiilor care ar fi fost obligați să asambleze jucării pe sume derizorii nu au exercitat niciun abuz asupra acestora, așa cum reieșea dintr-un reportaj al jurnaliștilor britanici de la „The Sun”.

„Concluziile Biroului Teritorial din Satu Mare au fost că părinții minorilor, așa cum au fost aceștia descriși în articolul jurnaliștilor englezi, nu au exercitat niciun abuz asupra copiilor lor, care să pună în primejdie viața, securitatea fizică a acestora, ba chiar, din anchetă a rezultat că se ocupă și că sunt responsabili de creșterea și educarea copiilor. Este doar un alt articol tendențios al jurnaliștilor englezi referitor la persoane din România. (…) Noi nu avem autoritate asupra cetățenilor străini care comit fapte în afara României, decât dacă au victime cetățeni români. Aici, probabil că este la latitudinea persoanelor incriminate în articolul din ziar dacă vor să facă sau nu un demers judiciar împotriva jurnaliștilor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu.

Ancheta a început în urma unui reportaj al publicației britanice „The Sun” din noiembrie 2016, care a scris că jucăriile-surpriză din interiorul ouălor Kinder ar fi fost asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii. Copii, care aveau vârste de minimum șase ani, ar fi fost plătiți cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză.

Potrivit jurnaliștilor britanici, tatăl unuia dintre copiii care ar fi lucrat la asamblarea jucăriilor ar fi declarat că aceasta este „o muncă de sclav”, însă că nu are de ales. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le-ar fi asamblat, ar fi fost plătită cu suma de 20 de lei, se arăta în reportaj.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente