joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareCresc impozitele pe apartamente și locuințe

Cresc impozitele pe apartamente și locuințe

Impozitul va crește de anul viitor cu o sumă modică pentru toate apartamentele din blocuri cu peste trei etaje și opt apartamente și cu câteva zeci de lei pentru locuințele din clădiri vechi de peste 30-50 ani și va fi redus pentru locuințele spațioase, mai mari de 150 metri pătrați.

Modificările rezultă din ultima formă a proiectului noului Cod Fiscal, redactat după retragerea de pe site-ul Ministerului Finanțelor și obținută de MEDIAFAX, document care elimină actualele condiții pentru reducerea/majorarea valorii impozabile a clădirii, în funcție de care este calculat impozitul anual pe locuință.

Noul proiect al Codului Fiscal menține prevederea că, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii și că valoarea impozabilă este determinată prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate, exprimată în metri pătrați, cu o anumită sumă fixă și un coeficient de corecție stabilit în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, dar nu mai preia și regula că, pentru un apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri și 8 apartamente, coeficientul de corecție este redus cu 0,10 puncte.

Eliminarea acestei mențiuni presupune că fiecare familie care locuiește într-un apartament dintr-un bloc cu mai mult de trei etaje și opt locuințe va plăti de anul viitor cu până la 10 lei în plus, suma totală pe care administrația statului o va colecta astfel suplimentar urmând însă să se ridice la câteva zeci de milioane de lei, având în vedere că în România sunt locuite aproximativ 3,6 milioane apartamente.

O altă facilitate pe care, conform actualului proiect, Guvernul nu o va mai păstra este cea prin care valoarea impozabilă a clădirii, în funcție de care este calculat impozitul anual, este redusă cu 20% pentru clădirile cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință și cu 10%, pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 30 de ani și 50 de ani inclusiv la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință.

Proprietarii de locuințe din clădiri vechi vor plăti în consecință, de anul viitor, un impozit mărit cu câteva zeci de lei, deoarece suma de achitat va fi raportată la o valoare de impozitare care nu va mai include această reducere.

Noul proiect de Cod Fiscal elaborat de Guvern nu preia însă nici regula care stabilește că, pentru o clădire utilizată ca locuință și a cărei suprafață construită depășește 150 de metri pătrați, valoarea impozabilă este majorată cu câte 5% pentru fiecare 50 metri pătrați sau fracțiune din aceștia. Fără această prevedere, proprietarii de case cu suprafață mare vor plăti de anul viitor un impozit mai mic comparativ cu cel din prezent, deoarece suma de plată nu va mai crește în funcție de acei metri pătrați care depășesc suprafața totală de 150 metri pătrați.

În noua variantă a Codului Fiscal, cifrele cu care sunt calculate valoarea impozabilă a clădirii, inclusiv cele reprezentând coeficientul de corecție, sunt similare celor actuale, modificările la suma de plată rezultând doar din nepreluarea acestor condiții.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente