vineri, mai 24, 2024
AcasăPoliticaInternationalCrin Antonescu a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul britanic Nick Clegg pe...

Crin Antonescu a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul britanic Nick Clegg pe tema relațiilor româno-britanice

Președintele Senatului României, Crin Antonescu, a avut joi, 13 iunie, la Londra, o întrevedere cu viceprim-ministrul britanic Nick Clegg. Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat despre problema prezenței românilor în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2014, întărirea cooperării bilaterale dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, relațiile economice, precum și despre subiecte importante la nivelul Uniunii Europene.

foto224

Pornind de la anumite declarații ale politicienilor britanici și reacția unei părți a presei din Regatul Unit, președintele Senatului României și-a manifestat îngrijorarea față de atitudinea anti-românească care se creează în acest moment în Marea Britanie ca urmare a ridicării restricțiilor de muncă pentru români și bulgari. Mai mult, Crin Antonescu și-a exprimat speranța că românii vor beneficia de toate drepturile pe care le presupune liberalizarea pieței muncii în Marea Britanie începând cu data de 1 ianuarie 2014.

La rândul său, Nick Clegg l-a reasigurat pe oficialul român că autoritățile britanice nu vor adopta măsuri abuzive sau restrictive în ceea ce privește accesul cetățenilor români care vor munci în Regatul Unit. Pe de altă parte, Crin Antonescu i-a solicitat vicepremierului britanic să se implice activ în demontarea unor stereotipuri care tind să devină predominante în dezbaterea publică privind prezența românilor în Marea Britanie, punctând faptul că românii care muncesc în Regatul Unit contribuie la economia britanică. „Majoritatea celor 100.000 de români care trăiesc în UK au venit aici pentru a munci. 85% dintre ei, procentul cel mai mare dintre toate naționalitățile, sunt angajați full-time. Majoritatea au sub 35 de ani. Aproape 40% au o diplomă universitară. Sunt peste 4.000 de doctori și asistente medicale care lucrează în sistemul național de sănătate. Nu sunt infractori, după cum au fost caricaturizați de către domnul Farage. Ei își plătesc contribuțiile în cinstit către economia din UK”, a declarat Crin Antonescu.

Cei doi interlocutori au abordat și tema revizuirii Constituției României, precum și Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului României subliniind că în momentul de față există garanții legale pentru independența magistraților din România.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat o serie subiecte ce țin de viitorul Uniunii Europene, competențele acestei construcții, extinderea UE sau problematica economică. În acest sens, Crin Antonescu a evidențiat importanța intensificării comerțului bilateral dintre cele două state, precum și atragerea de investitori britanici în România.

Pe de altă parte, Crin Antonescu și-a exprimat îngrijorarea față de dezangajarea crescândă a Marii Britanii și a tendințelor de izolare în raport cu instituțiile europene. Președintele Senatului a subliniat faptul că Europa are nevoie de Maria Britanie ca partener activ în reconfigurarea viitorului său economic și politic. De asemenea, în cadrul dialogului au fost abordate teme legate de viitorul Zonei Euro și viitoarele alegeri europarlamentare.

Președintele Senatului României, Crin Antonescu, participă în perioada 13 – 14 iunie 2013, la cea de-a 15-a reuniune a Asociației Senatelor din Europa, desfășurată la Londra.

Sursa foto: pnlbrasov.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente